Vlasti Palestine ne očekuju promjenu izraelske politike ni nakon što je izabrana nova Vlada Izraela, premijera Naftalija Bennetta.

Izglasavanjem povjerenja u Knessetu, vlada premijera Bennetta preuzela je mandat i okončala 12-godišnju vladavinu Benjamina Netanyahua.

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine saopćilo je da se Bennettova vlada predstavlja kao vlada promjena, ali da se čini da je jedina promjena to što je s vlasti otišao Netanyahu.

“Nova Izraelska vlada neće biti drugačija od prethodnih“, kaže se u saopćenju.

Palestinske vlasti su zatražile odgovore na pitanja šta Bennettova vlada misli o okupaciji palestinske teritorije, o ilegalnim jevrejskim naseljima, o historijskom i pravnom statusu Al-Qudsa (Jerusalem), o međunarodnim konvencijama i rezolucijama, o rješenju krize na bazi dvije države i o pregovorima sa fokusom na uspostavi mira.

Palestinske vlasti su također navele da će Bennettova vlada u narednim danima imati niz testova kojima će “pokazati pravo lice”, a među njima je i odluka o najavljenom izraelskom maršu zastava, odluka o rušenju ilegalnog naselja u Nablusu, kršenja prava vezanih za Al-Aksu, prijetnje deportacijama ljudi u Al-Qudsu i blokada Gaze.