Palestinski zvaničnik visokog ranga Saeb Erekat je u kritičnom stanju i diše uz pomoć respiratora pošto mu se zaraza korona virusom pogoršala noćas, saopštila je danas izraelska bolnica Hadasa u kojoj se liječi.

Kako je navedeno, Erekatov slučaj je posebno težak zbog njegovih ranijih zdravstvenih problema, uključujući transplantaciju pluća u SAD prije tri godine.

Njegov imuni sistem je slab i uz kovid-19 ima bakterijsku infekciju.

Taj šezdesetpetogodišnji generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) je pod sedativima i ljekari se konsultuju sa međunarodnim ekspertima kako najbolje da pomognu tako teško oboljelom pacijentu.

Erekat je u posljednje tri decenije bio glavni palestinski pregovarač, a takođe i jedan od glavnih savjetnika pokojnog palestinskog lidera Jasera Arafata i sadašnjeg palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Studirao je međunarodne odnose i političke nauke u San Francisku, a doktorirao na Univerzitetu Bradford u Velikoj Britaniji.

On je prebačen u bolnicu Hadasa u nedjelju na molbu Palestinske uprave uprkos odluci Palestinaca početkom ove godine da prekinu veze s Izraelom u znak protesta zbog obećanja jevrejske države da će početi aneksija dijelova okupirane Zapadne obale na osnovu bliskoistočnog plana predsjednika SAD Donalda Trampa.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u međuvremenu zamrznuo taj plan.