Koordinacija sindikata korisnika budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona, zahtjeva od Vlade HNK i od nadležne kompanije Ping iz Sarajeva, da odgovore ko je krivac za pad informatičkog sistema i brisanje baze podataka za više od pet  hiljada korisnika budžeta.

Zbog nastale situacije, korisnicima se uplaćuju umanjene plate, bez doprinosa. Sindikati se pitaju da li će neko zbog ovoga, snositi odgovornost?

Korisnici proračuna u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ne kriju ogorčenost, jer zbog rušenja informatičkog sustava u Ministarstvu financija, već drugi mjesec dobivaju akontaciju umjesto plaće.

JOSIP MILIĆ, Sindikat srednjih škola HNK na hrvatskom jeziku

„Ta akontacija podrazumijeva plaću od drugog mjeseca bez doprinosa i bez honorara, to znači da nam već drugi mjesec za redom neće biti uplaćeno ni mirovinsko ni zdravstveno, što već dovodi u sumnju kako će nas gledati ljudi u zdravstvenom sustavu, hoće li nam izaći u susret i pregledati nas“.

 EDINA ČOMIĆ, Sindikat srednjih škola HNK na bosanskom jeziku

“Problem je ljudima koji su bili na bolovanju u drugom mjesecu, njima već 2 mjeseca ide umanjena plaća, problem su doprinosi i njima koji rade na tim podacima puno će imati posla na isplati tih razlika”.

Ministar financija Hercegovačko-neretvanske županije, Adnan Faladžić, nije htio pred kamere. U priopćenju za javnost navodi kako se radi na novoj bazi podataka za 5200 proračunskih korisnika, te da je u tijeku i unos podataka za obračun plaće.

ADNAN FALADŽIĆ, ministar financija HNK

“Završetak obračuna zaostataka plaća za ožujak 2021. godine očekujemo do kraja idućeg tjedna nakon čega će biti isplaćena razlika plaća za ožujak kao i ugovori koji nisu bili isplaćeni. Nakon završetka aktivnosti iz prethodnog stava planiramo obračunati razliku za travanjske plaće te ponoviti postupak isplate kao i kod plaće za ožujak 2021. godine”.

U resornom ministarstvu nisu dali objašnjenje tko je odgovoran za nastanak kvara na serveru i zašto nemaju sačuvanu kopiju podataka, te zašto se o svemu šutjelo gotovo dva mjeseca.

EDINA ČOMIĆ, Sindikat srednjih škola HNK na bosanskom jeziku

„Onako kao laik ne mogu shvatiti da je do toga došlo u tom kapacitetu brisanja podataka, ono što prvo naučimo je da sve mora pohraniti, spasiti na više mjesta da se to ne bi desilo“.

Iz Ministarstva financija navode da je arhiva podataka sa servera sačuvana kod proračunskih korisnika prikazana kroz obrasce za evidentiranje, te da ne postoji mogućnost zlouporabe. Također, kažu kako se utvrđuju i razlozi nastanka kvara na serveru, materijalna šteta i eventualna odgovornost za nastalo stanje.