Sjedinjene Države podržavaju sporazum tri najuticajnije stranke u BiH kojim je utvrđen kompromis kao put naprijed kada je riječ o EU, NATO i formiranju vlasti, izjavio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Metju Palmer i dodao da se nadaju da će se Predsjedništvo BiH okupiti i dogovoriti o putu naprijed koji, kako kaže, svima odgovara.

Palmer je u intervjuu za Glas Amerike komentarisao različite stavove članova Predsjedništva BiH o tom sporazumu, ocijenivši da je sve to politika, a ono što je, kako kaže, u politici važno je da ljudi odrede svoje stavove, iznesu ih i zatim pregovaraju o kompromisu na putu prema naprijed.

“To je nešto od osnovnog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Postoji dogovorena politika na državnom nivou koja podržava i put ka EU i put ka NATO-u. Ne vjerujemo da su ti putevi na bilo koji način kontradiktorni, upravo suprotno. Komplementarni su. U suštini, reforme koje su dio NATO procesa podržavale bi reforme koje su potrebne da i BiH krene prema EU”, naveo je Palmer.

Govoreći o tome kakav će biti ANP, američki zvaničnik kaže da je to pitanje BiH i da je država ta koja odlučuje o brzini i opsegu angažmana s NATO-om kao institucijom.

“Važno je, kako mi na to gledamo, da se ANP preda, kako bi BiH mogla biti partner NATO-u u promovisanju reformi u odbrambenom i bezbjednosnom sektoru. NATO donosi puno toga i može pomoći BiH da ojača svoje sposobnosti u ovim vrlo važnim područjima. I smatramo da će te reforme olakšati napredak ka članstvu u EU”, naveo je.

Upitan da li bi izjava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će, ako vlast ne bude formirana u roku od 30 dana, dovesti u pitanje nadležnosti, koje su, po njegovom mišljenju, prebačene sa entitetskog na državni nivo, Palmer kaže da ne misli da će, kako je naveo, takve prijetnje zaista pomoći u stvaranju političke klime koja vodi ka kompromisu i dogovoru.

Nada se, dodao je, da Dodik neće zadržati takvu tvrdokornu retoriku.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, on je na pitanje da li je BiH potreban Dejton 2 ili neka vrsta pobljšanja tog mirovnog sporazuma, rekao da je jasno da su BiH potrebne reforme, ekonomske i političke, i to je, kako kaže, nešto što svako ima pravo da očekuje od svojih lidera.

Ističe, međutim, da to nije lak posao, jer da jeste, lideri bi već pronašli put ka dogovoru.

“Ali Sjedinjene Države se i dalje nude kao partner BiH. Podržali bismo proces reformi koji bi prihvatile političke partije i lideri u BiH. I voljeli bismo da vidimo koje su reforme potrebne da BiH krene ka evropskoj i evroatlantskoj budućnosti”.