Američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer ovog vikenda dolazi u radni posjet Bosni i Hercegovini. Sa bh. dužnosnicima će, između ostaloga, razgovarati o izmjenama Izbornog zakona. Izvjesno je kako nema mjesta pohvalama, sudeći prema radu Interresorne radne skupine za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH. Nova sjednica ovog tijela protekla je u znaku utvrđivanja kvoruma.

Ima li kvoruma ili ne, održati sjednicu ili ne, bilo je jedino pitanje u okviru žustre rasprave na početku sjednice Intererresorne radne grupe. Dolaskom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca, utvrđen je kvorum i sjednica je počela. No ne zadugo, jer je Košarac sjednicu morao napustiti, čime je nakon manje od sata i završena.

Dok dio članova Grupe nije želio komentarisati rad, odnosno nerad na Sjednici, drugi osuđuju takvo ponašanje, posebice, jer je riječ o bitnom pitanju na, kažu, demokratskom i evropskom putu naše zemlje, izbornom zakonodavstvu.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer za nekoliko dana trebao bi se sastati i sa članovima Interresorne radne grupe. Ne očekuje se ništa drugo osim kritika, jer Grupa ništa konkretno nije uradila.

Zadatak Grupe je da predloži izmjene Izbornog zakona BiH, kako bismo ispunili međunarodne obaveze. Da li će članovi ove grupe početi efikasno raditi, biće poznato nakon posjete američkog izaslanika.