Dok se cijeli svijet bori sa pandemijom koronavirusa, onima čija borba traje od rođenja, situacija je dodatno otežana. Djeca sa poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji u doba korone suočavaju se sa brojnim problemima, od otežane nabavke lijekova i neophodne opreme, do obustave radionica i druženja koja su ovoj djeci često jedini izvor radosti.

Milena Maksimović iz Bijeljine živi sa dvadesetogodišnjim sinom Dušanom koji je, zbog komplikacija pri porođaju, cijeli život vezan za invalidska kolica. Ionako težak život i svakodnevnu borbu, dodatno je zakomplikovala pandemija koronavirusa.

MILENA MAKSIMOVIĆ, majka mladića s poteškoćama u razvoju

“Pri rođenju je imao četvrti stepen krvarenja moždanog, jedva je ostao živ, i on i ja. Problemi su veliki, ne hoda, pomalo priča. Teško je, ali podnijeli smo. Najteže je bilo kada se nije moglo izlaziti, a dijete hoće non-stop napolje. On ustane u pola jedan noću, legne oko pola četiri, hranim ga, ne jede svu hranu”.

Roditelji djece sa posebnim potrebama sa izbijanjem pandemije koronavirusa suočili su se sa nizom poteškoća, kažu u Udruženju za djecu s poteškoćama u razvoju “Drugačiji svijet”.

MILIJANA CVJETKOVIĆ, Udruženje “Drugačiji svijet”, Bijeljina

“Lijekove nismo mogli da nabavimo jer je ovdje nestalo tih lijekova, nije bilo mogućnosti, a izvana da ih nabavimo…jako teško smo dolazili do njih. Pelene naručimo pa čekamo, snalazili smo se”.

Sa popuštanjem mjera pokušavaju da svojoj djeci vrate pređašnje rutine i obezbijede im prijeko potrebni rad sa stručnjacima. Iako je ovo udruženje redovno organizovalo radionice za djecu i roditelje, one su do daljnjeg otkazane, jer je ova kategorija posebno rizična.

MILIJANA CVJETKOVIĆ, Udruženje “Drugačiji svijet”, Bijeljina

“Djeca su imala radionice sa defektolozima. Međutim, sad kako je počela pandemija nema okupljanja, nema ništa, mnogo je teško djeci, navikli su da dolaze tu da se druže”.

S obzirom na to da veliki broj roditelja nije u mogućnosti da se zaposli jer su djeci neophodni kontinuirani nadzor i njega, u Bijeljini se već duže vrijeme najavljuje otvaranje dnevnog centra za djecu s poteškoćama u razvoju. Roditelji će ovdje moći da ostave svoju djecu pod nadzorom stručnjaka, koji će sa njima svakodnevno raditi.

MIĆO MIĆIĆ, gradonačelnik Bijeljine

“Zbog upotrebne dozvole nismo ga otvorili, mislim da će u toku ove nedjelje biti riješena upotrebna dozvola. Završićemo tu upotrebnu dozovolu, otvoriti centar i time pomoći porodicama da mogu ostaviti djecu, da uz stručnu pomoć budu cijeli dan u centru”.

Ako smo mi i naša djeca do sada bili u drugom planu, pandemija nas je stavila u treći plan, kažu za kraj majke djece s posebnim potrebama. Dodaju da strahuju od jeseni i najavljenog novog talasa, jer on za njih donosi nove probleme.