Prvi jun obilježava se kao Međunarodni dan djece. Cilj je skretanje pozornosti na dječja prava na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, skladan razvoj i život u miru. Koliko je ostvarivanje tih prava otežano tokom pandemije, pitali smo roditelje mališana koji se liječe od malignih bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjoj Luci.

Najčešća maligna oboljenja kod djece su leukemije, karcinomi mozga i limfomi. Dječiji rak se, nažalost, uglavnom ne može prevenirati. No, poboljšanje ishoda liječenja, uz ranu i tačnu dijagnozu praćenu adekvatnim medicinskim tretmanom, zahtijeva i psihološku podršku najbližih, koja je ograničena tokom pandemije. Uz djecu koja se liječe u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske trenutno može da boravi jedan od roditelja. Najćešće majka.

“Veoma je važno da djetetu ponekad dođe i otac, ili braća i sestre, da ima tu vrstu podrške. Da porodica barem jedan vikend bude na okupu. Da dijete zna da ga čekamo nakon završetka lijelčenja”, kaže Milan Berić, roditelj.

Kroz roditeljsku kuću “Iskra” u Banjaluci do danas je prošlo 119 porodica sa djecom koja su liječena od malignih bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Pandemijski period nametnuo je nova pravila. Trenutno su ovdje smještena tri mališana sa njihovim majkama.

“Mi se od prvog dana strogo pridržavamo svih pravila koje propisuje Institut. Apsolutno niko ne može ući u roditeljsku kuću. Čak i mi zaposleni se trudimo da privatne kontakte, van radnog vremena, svedemo na minimum, jer zaražavanje u slučaju ovih pacijenata moće biti kobno”, ističe Katica Kerkez, upravnica Roditeljske kuće “Iskra”.

Pacijenti s dijagnozom malignih bolesti su među onima koji su pod visokim rizikom obolijevanja od težih oblika infekcije, jer je njihov imunološki sistem u većoj ili manjoj mjeri već oslabljen liječenjem. Kako bi im barem malo olakšali pandemijski period, predstavnici Udruženja “Sva djeca svijeta” su, povodom 1. juna, posjetili mališane koji se liječe u UKC-u RS i uručili im prikladne poklone.

“Naš cilj i misija je izmamiti dječiji osmijeh. Barem jedan. Ako to postignemo, smatramo se uspješnim. Do sada smo organizovali i organizovaćemo brojne akcije pružanja pomoći”, naglašava Siniša Vidović, osnivač UG “Sva djeca svijeta”.

Međunarodni dan djece obilježava se u više od 145 zemalja, s ciljem skretanje pažnje na dječija prava, a posebno pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, skladan razvoj i život u miru.