Pandemija koronavirusa uveliko je pogodila i promijenila svjetsku kulturnu scenu u 2020. godini.

U nastojanju da se spriječi širenje virusa, festivali, koncerti, filmska i televizijska snimanja i drugi događaji su otkazani ili su organizovani online. Umjetnici su se borili za opstanak i na razne načine tražili put do publike.

OSCAR ZA FILM “PARAZIT”

Posljednji događaji održani na globalnoj sceni, prije potpunog lokdowna, bili su dodjela Zlatnih globusa, Oskara, Bafta nagrada i Berlinale. Trijumfovali su “Bilo jednom u Hollywoodu”, “1917” Džoker, Irishman, Džudi i Nema zla. Američka filmska akademija je Oskara za najbolji film dodijelila, prvi put u historiji, ostvarenju sa neengleskog govornog područja – Parazitu, Bonga Jun Hoa.

BONG JOON HO, reditelj

“Kategorija ima novo ime, od najboljeg stranog jezika do najboljeg internacionalnog igranog filma. Tako sam sretan što sam prvi primalac nagrade pod novim imenom”.

Većina velikih evropskih filmskih festivala je pojavom pandemije otkazana ili je održana simbolično u nekoj onlajn varijanti. Takav je bio i Kanski film festival, dok je Venecijanski jedini održan uz prisustvo publike. Američki film “Nomadland”, rediteljke Chloe Zhao, dobio je Zlatnog lava za najbolji film na filmskom festivalu u Veneciji.

CHLOE ZHAO, rediteljica

“I na ličnom nivou želim se zahvaliti svom partneru Joshu koji je također filmograf”.

FRANCES McDORMAND, glumica

“Bez tebe nismo ovo mogli uraditi. Hvala mnogo što smo napravili ovaj festival na ovaj čudan način i hvala vam mnogo što ste nam dopustili da učestvujemo.

Pandemija je poremetila planove programa – Evropska prijestolnica kulture, koji je u 2020. godini trebao predstaviti hrvatsku kulturu Evropi, a u Rijeku dovesti brojne vrhunske evropske i svjetske umjetnike. Nakon spektakularnog otvaranja, projekat je prošao u znaku reduciranog izvedbenog programa.

Na području književnosti najviše pažnje imala je Nobelova nagrada. Ovaj put dobitnica je američka pjesnikinja Louise Glick.

U televizijskom online šou, dodijeljene su i nagrade Evropske filmske akademije. Među nominovanima je bio i naš Nermin Hamzagić, sa filmom “Pun mjesec”. Najviše razloga za slavlje imala je ekipa filma “Još jedna runda”.

THOMAS VINTERBERG, reditelj

“Zaista mi je drago da sam dobio ovu nagradu. Hvala vama i Marion za sve što ste uradili za evropski film. Želim reći da je evropski film nešto što je specijalno. Nijedan od mojih filmova nikad ne bi mogao biti napravljen bez podrške, bez sistema podrške moje zemlje i evropskog filma.

Svijet umjetnosti i izložbi najvećim dijelom je premješten u virtuelnu stvarnost. Publika je tako bila u mogućnosti vidjeti neke od muzejskih postavki ili izložbi koje inače ne bi imala priliku vidjeti.

JONAS HEIDE SMITH, direktor Nacionalne galerije Danske

“Ljudi nemaju mogućnosti obilaziti izložbe, uživati u ovim prizorima osim na taj virtuelni način tako da se svi nekako navikavamo na novi vid uživanja u umjetnosti iz svog doma.

Uz veliki entuzijazam i volju, kulturna scena uspjela se održati živom i dinamičnom. Nadamo se da će 2021. godina biti mnogo bolja.