Kompanije “Moderna”, “Fajzer” i “Bajontek” zatražile su tržišno odobrenje vakcine protiv kovida 19 koju su napravile ove kompanije.

Evropska agencija za lijekove /EMA/ saopštila je danas da je primila zahtjev za tržišno odobrenje vakcine protiv kovida 19 koju je napravila kompanija “Moderna”

U saopštenju se navodi da će, ukoliko su dostavljeni podaci dovoljni, analiza “Modernine” vakcine biti završena do 12. januara.

Prethodno su odobrenje od ove evropske službe za svoje vakcine zatražile i partnerske kompanije “Fajzer” i “Bajontek”.

Njihov cilj je da vakcina bude dostupna u Evropi do kraja godine.

Američki farmaceutski gigant i mala njemačka biotehnološka firma specijalizovana za mRNK tehnologiju su partneri u ovom poslu.

U saopštenju se navodi da je njihova prijava potvrđena nakon što je predata juče, prenijela je agencija DPA.

EMA je objavila da bi analiza njihove vakcine mogla biti završena do 29. decembra ukoliko informacije koje su dostavile budu dovoljne.

Američka biotehnološka tvrtka Moderna zatražila je jučer hitno odobrenje američkih regulatora za svoju vakcinu za covid-19, nakon što su cjeloviti rezultati kasne faze provedbe kliničkih ispitivanja pokazali da je učinkovito 94,1 posto.

U priopćenju Moderne ističe se da njezina vakcina ne izaziva nikakve ozbiljne nuspojave.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) zakazala je za 17. decembar sastanak savjetodavnog povjerenstva na kojemu će raspravljati o tome zahtjevu Moderne, čija je vakcina druga po visoke učinkovitosti koje ima šansu dobiti zeleno svjetlo od američkih regulatora za eventualnu distribuciju prije kraja ove godine.