Poglavar Rimokatolčke crkve papa Franjo danas je ponovo ograničio slavljenje stare latinske mise, poništivši odluku svog prethodnika Benedikta Šesnaestog, zbog čega su ga kritikovali tradicionalisti.

Ograničenja koja je Benedikt Šesnaesti ublažio 2007. godine, papa Franjo je danas ponovo uveo, sa namjerom da suzbije korišćenje stare latinske mise.

On je kazao da se na taj potez odlučio jer je Benediktova reforma postala izvor podjela u crkvi i jer su je zloupotrebljavali katolici suprotstavljeni Drugom vatikanskom saboru.

Kritičari navode da nikada ranije jedan Papa nije tako temeljno poništio odluku svog prethodnika.

Papa je proglasio novi zakon kojim se zahtijeva da biskupi odobravaju proslave stare latinske mise, dok novoimenovani sveštenici treba da dobiju eksplicitnu dozvolu od svojih biskupa da bi je slavili.

Prema novom zakonu, biskupi moraju da utvrde i da li grupe vernika privržene staroj misi prihvataju zaključke Drugog vatikanskog sabora koji je omogućio da se misa slavi na narodnom umjesto na latinskom jeziku.

Te grupe ne mogu da koriste redovne crkve. Umjesto toga, biskupi moraju da pronađu alternativne lokacije bez stvaranja novih parohija.

Papa Franjo je rekao da je cilj njegovog poteza promovisanje jedinstva i zacjeljivanje podjela unutar Crkve koje su povećane od Benediktove reforme 2007. godine.