Povodom 76. godišnjice oslobađanja logora smrti Aušvic, Papa Franjo je zatražio od ljudi da pomno prate ideološki ekstremizam “jer se takve stvari mogu ponoviti”.

On se obratio javnosti tri sedmice nakon što su izljevi antisemitizma zabilježeni u nemirima pred američkim Kapitolom 6. januara i dvije sedmice nakon što je sinagoga u Montrealu oskrnavljena i podmetnut je požar uz njoj.

Govoreći tokom opšte audijencije, održane u vatikanskoj biblioteci zbog restrikcija protiv širenja koronavirusa, papa je izjavio kako je imperativ da svijet ne zaboravi.

“Pamtiti izraze čovječnosti. Pamtiti znake građanskog društva. Pamćenje je uslov za bolju budućnost u miru i bratstvu”, istakao je papa Franjo, koji je posjetio Aušvic 2016. godine.

Papa Franjo je rekao da društvo nikada ne treba popustiti u svojoj budnosti pred opasnostima nacionalizma.

“Pamtiti takođe znači i biti oprezan, jer se takve stvari mogu ponoviti, počevši od ideoloških prijedloga koji se pozivaju na zaštitu ljudi, ali završavaju u razaranju naroda i razaranju humanosti”, naglasio je papa.

Nacisti i njihovi saveznici ubili su skoro šest miliona Jevreja, kao i ostalih, u Evropi pod nacističkom okupacijom.

Više od milion ljudi, od kojih su većina Jevreji, ubijeno je u Aušvicu u južnoj Poljskoj, koji su oslobodili sovjetski vojnici 27. januara 1945. godine. Ogromna većina logoraša ubijena je u gasnim komorama.