Papa Franjo izjavio je da niko ne bi trebao tražiti ekonomsku ili političku korist od pandemije i da proizvođači injekcija ne bi trebali gledati na to kao na priliku za jednostavno ostvarenje profita.

Franjo je poručio posjetiteljima na svojoj redovnoj općoj audijenciji – drugoj uz sudioništvo publike nakon šest mjeseci virtualnih audijencija – da pandemija treba potaknuti sviju da rade za zajedničko dobro.

“Nažalost svjedočimo pojavljivanju sebičnih interesa. Ima, na primjer, onih koji žele najbolju moguću soluciju za sebe, prodajući drugima injekcije koji proizvedu”, kazao je.

“Neki koriste situaciju da potiču podjele kako bi stvorili političku ili ekonomsku korist, da započnu ili intenziviraju sukob”, kazao je on, ne navodeći konkretne primjere.

Papa je nazvao ljude koji okreću leđa patnjama koje izaziva koronavuirus „sljedbenicima Poncija Pilata koji jednostavno žele da operu ruke od toga“, misleći na drevnog rimskog guvernera Judeje koji je naredio Kristovo razapinjanje na križ ali je odbio preuzeti odgovornost za to.

Franjo je kazao, da iako „politika često nema dobru reputaciju“, postoje brojni političari u povijesti „koji su bili sveci“. On nije imenovao nijednog.

Audijencija je održana u vatikanskom dvorištu San Damaso pred petstotinjak ljudi. Deseci tisuća ostalih nakrcali su uobičajenu lokaciju – Trg Svetog Petra.

Papa je zatražio od ljudi da ostanu u svojim stolicama i održe fizičku distancu.