Papa Franjo pristao je u ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju Adnkronos da razgovara o temama koje potresaju Katoličku crkvu, alarmiraju kardinale, uznemiruju odane katolike i polariziraju mišljenja među vatikanskim osobljem, koje ili podržava ili kritikuje Papu.

Intervju je bio korisna prilika da se raspravlja o dugotrajnoj pošasti korupcije koju je sam Papa opisao kao “drevnu bolest koja se razvija kroz stoljeća”.

“Korupcija se, nažalost, dešava kroz istoriju. Neko dođe da raščisti stvari, ali ona se ponovo pokrene, dok druga osoba ne dođe da zaustavi truljenje.Crkva ostaje snažna, ali je korupcija duboko ukorijenjeni problem nad kojim smo izgubili nadzor tokom stoljeća”, izjavio je Franjo.

Kada je postao Papa 2013. i prije nego što se počeo suočavati s mutnim vatikanskim finansijama, Franjo uopće nije znao kakve će malverzacije otkriti – od sumnjive zloupotrebe donacija katoličkih vjernika za humanitarne agencije do višemilionskih dolarskih ulaganja u nekretnine širom svijeta.

U svojoj javnoj i beskompromisnoj borbi protiv korupcije, Franjo odaje utisak krajnje konkretnog, praktičnog i odlučnog Pape koji stoji sam unutar vatikanskih zidina, koji je obožavan među masama vjernika, ali je talac nevidljivog neprijatelja.

Sveti otac priznaje kako ne zna da li će dobiti tu bitku ili ne, ali je siguran u jedno:

“Znam da sam pozvan da vodim bitku – Gospod će biti taj koji će presuditi da li sam postupio ispravno ili pogrešno. Iskreno govoreći, nisam veliki optimista, ali imam vjere u Boga i one koji su mu odani”, kazao je on smiješeći se.

“Ne vjerujem da postoji ijedna osoba unutar ili izvan Vatikana koja se protivi iskorjenjivanju zla korupcije. Nema posebne strategije, način da se to učini veoma je jednostavan – da nastavite s tim i nikada ne stanete, poduzimajući male ali veoma konkretne korake tim putem “, izjavio je papa Franjo u eksluzivnom intervjuu za novinsku agenciju Adnkronos.