U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici kod Bratunca danas će biti služen parastos za 158 Srba iz ovog mjesta i susjednih zaselaka stradalih u posljednjem ratu, od kojih su njih 49 ubijene iz Srebrenice na Božić, 7. januara 1993. godine.

Program obilježavanja 27 godina od stradanja Srba počeće polaganjem cvijeća uz spomen-krst u Kravici i odavanjem počasti za 3.267 poginulih srpskih civila i boraca iz srednjeg Podrinja i Birča.

Nakon polaganja cvijeća biće služen parastos, a zatim će u crkvenom domu biti otvorena izložba fotografija “U susret ruskom caru” koja prikazuje Romanove -posljednju rusku carsku porodicu i njeno stradanje.

Na pravoslavni Božić u Kravici je ubijeno 49 Srba, ranjeno 80 srpskih civila i vojnika, a sedam ih je nestalo, od kojih pet još nije pronađeno. Među nestalima su i dvije žene.

Na Božić je selo opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća na širem području Kravice. Uništeno je oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata.

Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete.

Ni nakon 27 godina niko nije odgovarao za ubistva i zločine u Kravici, kao ni za ostale zločine u velikom broju srpskih sela u srednjem Podrinju, izuzimajući dvojicu Bošnjaka koji su osuđeni za tri pojedinačna ubistva na području Bratunca.