Francuska i Njemačka pozvale su danas novoizabranog predsjednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) na jačanje “transatlantskog jedinstva” o temama među kojima se pominju iranski nuklearni program i pitanje Turske.

“Evropa i Amerika treba zajedno da osmisle novi prekookeanski dogovor”, naveli su šefovi diplomatija Francuske, Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves) i Nemačke, Hajko Mas (Heiko Maas) u kolumni objavljenoj u francuskom dnevnom listu Mond (Le Monde), američkom listu Vašington post (Washington post) i njemačkom nedjeljniku Cajt (Die Zeit).

Ministri su naveli da izbor Bajdena otvara put ka “jačanju transatlantskog jedinstva pred autokratama i zemljama koje teže uspostavljanju svoje moći uprkos međunarodnom poretku ili regionalnoj ravnoteži”.

“Mnogo toga treba da se ispravi”, naveli su Le Drian i Mas, ne navodeći direktno Donalda Trampa, koji je tokom četiri godine vladavine vodio politiku povlačenja SAD iz međunarodnih dogovora, među kojima je sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Pariz i Berlin naveli su i neophodnost za većim jedinstvom prema Turskoj, nepredvidivim saveznikom u NATO-u. Dodaje se i interes za zajedničke napore u borbi protiv korona virusa, kao i prema klimatskim promjenama.