Dvije godine nakon što je požar zahvatio parišku katedralu Notre Dame, francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je gradilište kako bi pokazao da francusko nasljeđe nije zaboravljeno uprkos koronavirusu.

Do sada se radilo na osiguranju zgrade, uključujući uklanjanje 40.000 komada skele kalcificirane u požaru. To bi trebalo biti dovršeno do ljeta pa će početkom iduće godine početi prava obnova. Cilj je da se 15. aprila 2024. održi prvo bogosluženje u obnovljenoj katedrali.

U pratnji ministara, arhitekata i penzionisanog generala francuske vojske koji nadgleda obnovu spomenika iz 12. vijeka, Macron želi vidjeti napredak u obnovi kako bi francuskoj javnosti, umornoj od borbe protiv koronavirusa, pružio nadu da će obnova biti završena u planiranom roku.

Macron je obećao da će katedrala biti obnovljena do 2024. godine, ali zvaničnici priznaju da posao do tada neće biti u potpunosti završen. Oni za usporavanje radova navode faktore kao što je pandemija COVID-19.

“Rok za 2024. bit će ispunjen”, citirao je francuski list “Le Parisien” francuskog lidera.

Radovi na osiguranju zgrade, preliminarna priprema restauracije, počeli su u ljeto 2019. godine. Radovi su obustavljeni u martu 2020. godine, zbog pandemije koronavirusa, a ponovo su počeli 8. juna iste godine.

Sa rekordna 833 miliona dolara donacija iz cijelog svijeta za restauraciju, Macron je formirao odjel koja će voditi restauratorske radove u katedrali.

Više od 1.000 stabala hrasta potrebnih za obnovu srušenog tornja prikupljeno je kao donacija.

Dok Macron tvrdi da će radovi biti završeni za pet godina, rektor katedrale Patrick Chauvet navodi da bi radovi na obnovi pariške katedrale mogli trajati još 15 ili 20 godina.

Nakon požara, trebalo je gotovo godinu dana da područje bude dostupno radnicima kako bi uklonili staru skelu.

Zajedno sa stotinama stručnjaka koji nastoje osigurati i obnoviti katedralu provodi se i istraga o uzroku požara.

Katedrala Notre Dame poznata je širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za svjetsku arhitekturu. Zgrada koja datira još iz 12. stoljeća i poznata je po klasičnom književnom djelu Victora Hugoa ”Zvonar crkve Notre Dame” svake godine privuče milione turista iz cijelog svijeta.