Park prirode Hutovo blato proširuje svoju turističku ponudu s novom vodenom stazom u okviru projekta “Otkrivanje prekograničnog vodenog biodiverziteta – Exchange”. Radi se o IPA 2 programu prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

Partneri projekta iz Bosne i Hercegovine su Turistička zajednica Hercegovačkoneretvanskog kantona i Park prirode Hutovo blato.

Stare brodice neće još dugo ploviti vodama Hutova blata, njih će uskoro zamijeniti nove s električnim motorima. One će ploviti i novim vodenim stazama, koje tek trebaju biti određene u okviru EXChaAngE projekta prekogranične suradnje.

NIKOLA ZOVKO, ravnatelj Parka prirode “Hutovo blato”

“Želja bi nam bila da ta ruta, vodena staza bude tako osmišljena, prepoznatljiva da predstavi cijeli aprk, cijelo Hutovo blato, s vrijednostima kojima mi raspolažemo, endemske vrste riba, ptičje vrste”, rekao je.

Radi se o Exchange projektu Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Namjera je uvezati turisitčke sadržaje Hutovog blata sa živim svijetom podmorja u ponudi Kotora i Dubrovnika. Za ovu turisitčku rutu osmišljena je i plava propusnica.

DIJANA BOŠNJAK, voditeljica projekta EXChaAngE

“To znači kada vi kupite tu plavu propusnicu, s njom ćete moći posjetiti sve ono što nudi Hutovo blato, ali ćete moći posjetit i akvarije u Kotoru i Dubrovniku”, kazala je Bošnjak.

RAMIZ BAŠIĆ, Turistička zajednica HNK

“Mi u turističkoj zajednici već imamo ubudžetirano da se napravi taj sistem izdavanja , tiketiranja, sistem kontrole tih ulaznica”, istakao je Bašić.

Trenutno se u parku prirode provodi prstenovanje ptica, koje će trajati kraće ove godine zbog pandemije. U tjedan dana prstenovano je 1.270 jedinki i 30 vrsta ptica. Vrijeme je i migracija sa sjevera ka jugu, a prstenovanje olakšava praćenje kretanja ptica selica.

JOSIP VEKIĆ, voditelj Službe zaštite Parka prirode “Hutovo blato”

“Trenutno je tu 156 vrsta, krenule su i jesenje migracije ptice s proputovanja sa sjevera na jug su tu kod nas, odmraju se par dana, nahrane se i spremaju se dalje za Afriku”, objasnio je Vekić.

Što će sve biti obuhvaćeno novom vodenom stazom odredit će stručnjaci, kažu u Hutovu blatu. U okviru projekta planirana je izgradnja modernog autokampa s kompletnom infrastrukturom. Za ove sadržaje odobreno je 212 tiusća eura bespovratnih sredstava uz sufinaciranje 37 tisuća eura. Ukupna vrijednost projekta iznosi milijun i 700 tisuća eura, rok provedbe je 2 godine.