U Irskoj se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima nešto više od 3,3 miliona registriranih birača bira novi saziv parlamenta koji broji ukupno 160 zastupničkih mjesta.

Biračka mjesta širom Irske otvorena su jutros u 7, a zatvaranje je najavljeno za 22 sata (GMT).
Izbori u Irskoj održavaju se u jeku osjetne krize u stambenom zbrinjavanju i zdravstvenom sistemu. Broj beskućnika u toj zemlji dosegao je rekordnih 10.000, a pacijenti u bolnicama i hitnim službama na pregled čekaju i do 17 sati.

Prema posljednjim anketama, najveću podršku ima nacionalistička partija Sinn Fein koja bi mogla dobiti 25 posto glasova i osvojiti do 42 zastupnička mandata.

Kao političko krilo nacionalističkog pokreta IRA, Sinn Fein bi tako mogao izvojevati prvu izbornu pobjedu u Irskoj.

Sinn Fein je do podrške birača došao obećanjima da će za rješavanje stambenih i zdravstvenih problema pokrenuti val velikih investicija.

Na drugom mjestu po anketama je partija Fianna Fail čiji lider Micheal Martin tvrdi da je jedini lider sposoban da Irskoj ponudi alternativu.

Vladajuća i najveća irska partija Fine Gael, koju vodi premijer Leo Varadkar, ima podršku od 17 posto birača i prema tim anketnim rezultatima će pasti na treće mjesto.