Patrijarh Irinej ocijenio je danas, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da se u Crnoj Gori dešavaju “krupni događaji” i da su Srbi tamo u velikom problemu, ali da on smatra da stvari treba smirivati i naći rješenje koje bi bilo u interesu naroda i obje zemlje.

“Nije to samo problem Crne Gore nego i Srbije i malo šire na ovom prostoru. Nije nam milo ono što se dešava. Ništa protiv Crne Gore kao države nemamo. Bila je samostalna i prije, može da bude i danas, ali naši odnosi ne treba da se mijenjaju jer smo mi jedan narod. Danas postoje ljudi koji to negiraju i koji tvrde da su Crnogorci navodno poseban narod. Mi to prepuštamo njima, ali i istorija ima svoj sud”, rekao je Irinej nakon sastanka u Patrijaršiji.

Na pitanje kako će SPC reagovati ako dođe do oduzimanja crkava i manastira u Crnoj Gori, patrijarh je izjavio da se nada da to toga neće doći.

“Ja se nadam da će se razmisliti o svemu i da će se vidjeti i reakcija naroda koji je spreman da brani svoje svetinje i vjerujem da do toga neće doći. U slučaju da dođe, ne znam kakve će sve rđave posljedice biti. Ali molim se Bogu da razum pobijedi”, rekao je Irinej.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je veoma važno da se sačuva mir i da dođe do smirivanja tenzija.

“Uvjeren sam da niko u Crnoj Gori ne smatra da bi bilo dobro da zauzima manastir Ostrog. Nadam se da to nije ničija ideja. Ono što možemo da uradimo, a tu su nam mogućnosti ograničene, je da znanjem i strukom ukažemo svima u svijetu o čemu se radi. Od Venecijanske komisije do mnogih drugih tijela i organizacija i da pošaljemo jasnu poruku srpskom narodu da smo jedinstveni i da između nas Srba, bez obzira na granice koje prihvatamo, nema razlike”, rekao je on.