Patrijarh SPC Porfirije poručio je večeras u Busijama, na obilježavanju Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji Oluja, da treba da se pomolimo za sve nevino postradale u strašnim avgustovskim danima 1995. godine, ali i za sve postradale prije toga u Hrvatskoj, kao i da ne smijemo zaboraviti, ali da kao hrišćani moramo oprostiti.

“Da se pomolimo Bogu da u svoje naručje primi sve nevine postradale strašnih avgustovskih dana 1995. godine, ali i one prije toga, od zadarske kristalne noći, stradale u Medaku i ličkim selima, do Pakraca i zapadnoslavonskih sela, sve nevino pobijene u gradovima i selima, po ulicama i njihvama u kućama i stanovima”, rekao je Porfirije nakom opijela u Busijama, kojem je prisustvovao državni vrh Srbije i Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Sabrali se da se motilveno sjetimo nebivalog po razmjerama na evropskim prostorima nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije. Sve je to kamičak u mozaiku naših novijih stradanja i raspeća zajedno sa Jadovnom, Jastrebarskim, Glinom, Jasenovcem…”, naveo je patrijarh srpski.

Moleći se za postradale ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sjećanja, a još manje da uđemo u matricu zapomaganja i parališemo sebe zatvaranjem u bezilazno stanje žrtve, poručio je patrijarh.

Istakao je da narativ žrtve ne može biti pokretač niti izvor nadahnuća, kao i da je to prije trajna muka i pakao.

Naš narod je toliko puta baš kroz žrtvu osvajao iskustvo slobode i vaskrsenja, rekao je patrijarh.

Porfirije je ponovio riječi bivšeg patrijarha Germana – Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti.

Dodik: Pamtiti “Oluju” kao stradanje Srba biblijskih razmjera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras na obilježavanju Dana sjećanja na stradale Srbe u hrvatskoj akciji “Oluja” da su se okupili na ovom skupu da pamte srpsko stradanje biblijskih razmjera, te pozvao na okupljanje oko “srpskog svijeta” kao vrijednosti.

Obraćajući se na centralnoj manifestaciji u naselju Busije, kod Beograda, Dodik je napomenuo da se Srbi okupljaju osmi put na ovakvom skupu da pamte ono što se desilo srpskom narodu u akciji “Oluja”, u kojoj je 250.000 Srba istjerano sa vjekovnih ognjišta u Hrvatskoj, a samo u toj akciji stradalo oko 2.000, pretežno civila i djece.

“Okupljeni smo ovdje da pamtimo, a ne samo da se sjećamo. Ako se sjećamo to mi nekako liči na ponekad, a ako pamtimo onda to postane vlasništvo ovog naroda, naših država. Da pamtimo stradanje biblijskih razmjera, još jedno u nizu koje se desilo Srbima na tim prostorima”, istakao je Dodik.

Dodik je naveo da su danas prostori na kojima su živjeli Srbi pusti i prazni i da im nisu dozvolili ni da se vrate i da ostvare svoja imovinska prava, dok je na drugim mjestima to urađeno i drugim narodima je sva imovina vraćena.

“Okupljeni smo zato što su Srbija i RS našli dovoljan razlog i pameti da prihvate prijedlog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da baš na ovaj dan i na ovaj način obilježavamo ovo i pamtimo”, rekao je Dodik.

On je istakao da je srpski narod stradalnički, ali da je njegova sveta riječ “sloboda” oko koje se okupljao i nikada nije bio sebičan da je dijeli sa drugima.

Dodik je podsjetio na riječi hrvatskog predsjednika u vrijeme “Oluje” Franje Tuđmana da “treba nanijeti takav udar da Srbi nestanu”, te naglasio da ne zna da postoji neki Srbin državnik ili političar koji bi mogao da kaže takve riječi koje se odnose na neki drugi narod na ovim prostorima.

On je rekao da je istorija Srba puna stradanja, ali da su dokaz da nisu uspjeli i da Jasenovac nije uspio upravo preživjeli logoraši iz Jasenovca, gdje stradalo 500.000 Srba, što govori da Srbi tamo žive i da imaju Republiku Srpsku.

“Republiku Srpsku koja zajedno sa Srbijom gradi stabilnost i mir na ovim prostorima, nema stabilnijeg i većeg garanta za mir na prostoru Balkana od Srbije koja tu svoju mirotvornu politiku dokazuje na svakom koraku”, rekao je Dodik.

On je istakao da Srbija nikad nije pozivala srpski narod na osvete, kao što se to čuje ovih dana (od lidera SDA Bakira Izetbegovića) koji je rekao da će se na svoj način osvetiti Srbima za ono što se Boššnjacima desilo, i to poručuje sa okupljanja sa mjesta koje je sinonim zla prema Srbima u Hercegovini, Fazlagića kule.

“A mi, opet, moramo da budemo okupljeni oko onoga što je naš sveti zavjet, a to je mir. Srbija i RS su garant tog mira”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da i Srbija vodi svoje teške političke procese za Kosovo.

“Moja poruka je da se okupimo oko uspješne politike Vučića i srpskih pregovarača da se ne bismo okupljali u nekim kolonama i otišli u istoriju bez pamćenja i sjećanja”, naveo je Dodik.

Zato je, dodao je on, važno da Srbija i srpski narod razumije da naša budućnost zavisi od snage naših pregovarača državnika i da nema nikakvog razloga za umanjivanje te snage u procesima kada se rješavaju teška istorijska pitanja i kada se rješavaju pitanja naše slobode, naših država i naše budućnosti.

“Neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska, neka živi srpski narod gdje god bio. Treba da se posvetimo idejama “srpskog svijeta” kao ideji vrijednosti, a ne da odustanemo od toga zato što neko hoće opet da nas dovuče na priču da je to nešto što je dekadentno”, rekao je Dodik.

On je naveo da je “srpski svijet” vrijednost koja treba da okuplja Srbe svuda u svijetu oko njihovog pisma, jezika, vjere, slave i svega što je vrijednost.

Počelo obilježavanje progona Srba iz Hrvatske

U naselju Busije kod Beograda počelo je obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja”.

Skup je počeo parastosom koji služi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković.

Manifestaciji koja se ove godine održava pod sloganom “Bože pravde”, prisustvuju i predstavnici Srba iz regiona, brojnih udruženja i prognani Krajišnici.