Nakon smrti patrijarha srpskog Irineja Sinod je donio odluku da patrijaraške dužnosti preuzima Sinod, kojim će do izbora novog patrijarha predsjedavati NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sinod je izabrao episkopa šumadijskog Jovana.

Blaženopočivši patrijarh srpski Irinej biće sahranjen u nedjelju, 22. novembra u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Tog dana će u 9.00 časova u Hramu Svetog Save biti služena zaupokojena liturgija i opijelo, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/, nakon sjednice Svetog arhijerejskog Sinoda.

Tijelo blaženopočivšeg patrijarha Irineja sutra će biti izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu tokom liturgije povodom slave ovog hrama – Aranđelovdana.

Nakon toga, tijelo blaženopočivšeg patrijarha će biti prenijeto u Hram Svetog Save na Vračaru, gdje će vjernici imati priliku da se oproste od poglavara SPC.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (90), preminuo je jutros na VMC Karaburma, gdje se liječio od koronavirusa.

Patrijarh Irinej primljen je 4. novembra u vojnu kovid bolnicu “Karaburma” nakon što je tokom redovnog testiranja potvrđeno postojanje koronavirusa.

Jučr je došlo do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja patrijarha kao posljedica kovida 19, a tokom večeri je intubiran.

Patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović. Završio je osnovnu školu u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet Sveučilišta u Beogradu. Zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. godine. Zaredio ga je tadašnji German (patrijarh srpski), koji ga je rukopoložio u čin jerođakona i jeromonaha, 24. i 27. oktobra 1959. godine.

Bio je profesor Prizrenske Bogoslovije od 1959. do 1968. godine. Završio je postdiplomske studije u Ateni, gdje je otišao školske 1962/63. godine. Poslije toga je bio postavljen za upravitelja monaške škole u manastiru Ostrog. Ponovo je bio profesor i rektor bogoslovije u Prizrenu 1971.-1974. godine.

Maja 1974. izabran je za episkopa Moravičkog, vikara patrijarha Germana. Za episkopa Niškog izabran je na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora od 21. do 28. maja 1975. godine. Na tron episkopa niške eparhije ustoličen je u Sabornoj crkvi u Nišu 15. juna 1975. godine.

Bio je više puta član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne Crkve.

Dana 22. januara 2010. godine odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve izabran za patrijarha srpskog.