U trenutku kada se države širom svijeta ponovo zatvaraju kako bi spriječile širenje koronavirusa, Kina, u kojoj se u decembru prošle godine virus pojavio, vraća se normalnom životu. Pavle Močilac, naučnik sa Univerziteta u Manchesteru, izjavio je gostujući u emisiji BHT1 Uživo kako su se Kinezi sa virusom korona izborili zahvaljujući njihovoj disciplini i tome što su, kako je rekao, pomalo paničari.

“Oni su u januaru digli ogromnu paniku jer su imali informaciju da je to SARS koji je uzrokovao visoku stopu smrtnosti 2008. godine i zato su nastojali u potpunosti suzbiti virus. Oni su drugačiji tip naroda, imaju više kolektivnog duha nego mi. Izvukla ih je njihova disciplina”, kaže Močilac.

Pavle Močilac, naučnik koji je studirao farmaciju u Zagrebu, doktorirao hemiju u Irskoj, a sada radi u Velikoj Britaniji na Univerzitetu u Manchesteru, u ponedjeljak je doputovao u Kinu i od tada je u karanteni, iako je negativan na Covid-19.

“Službeno, Kina ima dnevno dvoznamenkastu cifru novozaraženih, otprilike između 24 i 36 novih slučajeva. Sporadično ima lokalnih epidemija, ali one se brzo ugase. Te brojke zvuče nevjerovatno. Kinezi su jednim kratkim i ozbiljnim lockdownom uspjeli zagušiti koronu, a onda su se  zabarikadirali. Čak i kada je bilo omogućeno putovati u druge zemlje, bilo je izuzetno teško ući u Kinu. Nema puno letova za tu zemlju, a karte su u jednom trenutku bile basnoslovno skupe, jer su svi Kinezi počeli iz ostalih dijelova svijeta bježati u Kinu”, rekao je Močilac.

Po njegovim riječima, život u Kini trenutno se odvija prilično normalno.

“Kada pogledam kroz prozor, vidim da neki ljudi nose maske, ali većina ne. Voze bicikle, skutere, čuje se muzika, dakle, restorani rade. A, ako restorani rade, to znači da je sve poprilično uredu”.

Kina je danas uvela dosad najstrožija pravila o ulasku stranih državljana zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Indiji i Filipinima.

Nova pravila od danas su na snazi i za ulaske iz Sjedinjenih Država, Njemačke, Češke i Francuske, sutra za putnike iz Danske, a od 8. novembra i za Australiju, Singapur i Japan.

Putnici moraju imati negativan test na korona virus, ne stariji od 48 sati. Testovi moraju pokazati da osoba nikada nije bila izložena niti inficirana ili se oporavila od koronavirusa.