Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas Prijedlog zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH, čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma.

Zaključkom je predviđeno da u Interresornu radnu grupu Zastupnički dom i Dom naroda državnog parlamenta imenuju po tri člana i Vijeće ministara BiH tri člana.

Iz Zastupničkog doma to su: Snježana Novaković-Bursać, Alma Čolo i Borjana Krišto, a iz Doma naroda Bariša Čolak, Sredoje Nović i Munib Jusufović.

Definirano je da će Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH po potrebi konzultirati stručnjake iz nevladinog sektora, Središnjeg izbornog povjerenstva, akademske zajednice i druge.

Zastupnica SDA Alma Čolo je tijekom rasprave kazala da je u ranijim izmjenama izbornog zakonodavstva taj proces vodila interresorna radna grupa koju su činili predstavnici oba doma PSBiH, Vijeća ministara BiH i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, kao tijela koje provodi izbore i najbolje poznaje nedostatke i manjkavosti u provedbi izbora u BiH.

Mišljenja je da SIP treba biti uključen u rad te grupe koja je formirana na inicijativu i na osnovu pisma koje je parlamentu stiglo od OSCE-a, Europske komisije, Ureda visokog predstavnika i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država.

“U tom pismu stoji da je potrebno da parlament formira radnu grupu. Pod tim podrazumijevam da članovi SIP-a ne budu konzultirani samo po potrebi, kako je navedeno, nego da budu aktivni dio procesa izmjena Izbornog zakona”, navela je Čolo.

Predložila je da u njoj, osim tri člana koji dolaze iz tri vladajuće političke stranke u BiH, budu predstavnici svih klubova zastupnika u Zastupničkom domu, a iz Doma naroda predstavnici klubova naroda te tri člana Vijeća ministara BiH.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović ocijenio je izuzetno pozitivnim da, nakon nekoliko mjeseci netransparentnog vođenja pregovora iza zatvorenih vrata u vezi Izbornog zakona, netko iz vladajućih stranaka kaže da se trebaju uključiti svi jer je to zakon države BiH.

Mišljenja je da se proces izmjena treba voditi transparentno uz punu uključenost predstavnika stranaka opozicije, ali i javnosti.

Zastupnik Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić predložio je zaključak da se zaduži Kolegij Doma da uputi poziv SIP-u da predloži dva svoja člana za interresornu radnu grupu.

“S obzirom na to da bi zadatak radne grupe trebao biti da pripremi izmjenu izbornog zakonodavstva, te da ga posredstvom ovlaštenog predlagača uputi domovima u parlamentarnu proceduru, sudjelovanje članova SIP-a smatram korisnim, potrebnim i neophodnim”, istaknuo je Đonlagić.

Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović kazao je da je ovo prvi put u posljednjih 15-ak godina, a izborno zakonodavstvo je mijenjano više puta, da u interresornoj radnoj grupi nema predstavnika stranaka opozicije.

Kaže da nije upoznat s motivima predlagača, ali je to nazvao lošom porukom s obzirom na to da se radi o temeljnom i sustavnom zakonu.

Zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Snježana Novaković-Bursać kazala je da je 2015. godine formirana interresorna radna grupa u kojoj nije bilo predstavnika SIP-a BiH, čak ni u vrijeme, kako navodi, kada su njeni članovi bili izabrani u potpuno legalnoj i transparentnoj proceduri.

Za nju nije prihvatljiva argumentacija o potrebi sudjelovanja članova SIP-a u radnoj grupi, a kada su u pitanju predstavnici stranaka opozicije kaže da SNSD nema ništa protiv toga i da su spremni o tome razgovarati.

Zastupnik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić predložio je da u grupu budu imenovani po jedan zastupnik ili izaslanik svake političke stranke ili subjekta koji je zastupljen u Zastupničkom domu i u Domu naroda PSBiH, tri člana iz saziva Vijeća ministara BiH i tri člana SIP-a.

Predsjedateljica Zastupničkog doma PBiH Borjana Krišto (HDZ BiH) je kazala da u interresornu radnu grupu, ako se želi nešto napraviti, trebaju biti predlagači i donositelji zakonskih odredbi, a to znači predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti.

I ona smatra da je legitimno raspravljati o tome da članovi budu predstavnici i pozicije i opozicije.

“Stava sam da SIP nije tijelo koje bi trebalo sudjelovati u promjenama, općenito, Izbornog zakona. Oni su ti koji primjenjuju zakon. Ne želim reći da se to kosi s tim, ali ovom sazivu SIP-a, imenovanom protivno odredbama Izbornog zakona, nije mjesto da radi na izmjenama Izbornog zakona”, istaknula je.

Zastupnik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić predložio je zaključak kojim bi Predstavnički dom PSBiH zadužio Kolegiji da uputi poziv Vijeću nacionalnih manjina BiH da delegiraju najmanje dva predstavnika koji će biti punopravni članovi radne grupe.

Predsjedatelj Kluba zastupnika SDA Adil Osmanović osvrnuo se na nekoliko rasprava u kojima je iznesena teza da sadašnji saziv SIP-a nije izabran u skladu sa zakonom.

“Ne mogu vjerovati da netko može iznijeti takvu tezu. Ovaj parlament je u skladu s Poslovnikom o radu izglasao članove SIP-a i zna se koji je pravni lijek za to. To je Sud BiH. Taj saziv SIP-a proveo je općinske izbore i izbore u Mostaru što pokazuje da je potpuno zakonit”, naveo je Osmanović.

Predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ-a Nikola Lovrinović predložio je zaključak da Zastupnički dom danas usvoji ovaj prijedlog sastava interresorne radne grupe, a da se zaduži Zajednički kolegij da razmotri sve prijedloge za proširenje radne grupe i o tome izvijesti oba doma PSBiH.

Nakon što su zastupnici okončali raspravu o svim točkama dnevnog reda današnje sjednice data je pauza nakon koje će uslijediti glasanje o svakoj od njih.