Trebalo je samo dva dana da SNSD prekrši zaključke koje je predložio njihov lider Milorad Dodik na sastanku parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske (RS) i ipak učestvuje u odlučivanju u “zajedničkim institucijama BiH”, saopćio je danas PDP-e.

“I glasanje protiv u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH je učestvovanje u odlučivanju i na ovaj način su još jednom pokazali nedosljednost, da ne drže ni do riječi, ni do svog potpisa. Ako se uzme u obzir samo period od Opštih izbora 2018. godine svih prekršenih obećanja o djelovanju u Sarajevu, po ko zna koji put se nameće pitanje o ozbiljnosti i dosljednosti SNSD”, navodi se saopćenju.

PDP je u saopćenju priložio potpisani dogovor u kome se navodi da su svi učesnici saglasni da predstavnici RS u institucijama BiH obustave svoj rad u odlučivanju po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen novi zakon o Ustavnom Sudu BiH u kome neće biti stranih sudija.

“Uprkos ovom, član Predsjedništva Milorad Dodik danas je poručio da predstavnici RS ne blokiraju rad institucija BiH, te da je najbolji dokaz za to Dom naroda, na kome su predstavnici stranke iz koje dolazi i glasali”, zaključuje se u saopćenju.