Iskusni policajci koji godinama rade na poslovima krvnih delikta kažu da ako se za prvih 48 sati ne pronađu dokazi i ne krene ka rješavanju ubistva, onda je svakim danom sve teže, manje je dokaza, svjedoci su manje prisutni, kazao je bivši ministar unutrašnjih poslova Nermin Pećanac za BHRT, komentarišući istragu o ubistvu dvojice sarajevskih policajaca koja traje skoro dvije godine.

U istrazi ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića do sada je preduzeto više od hiljadu radnji dokumentovanja i dokazivanja, te saslušano i ispitano oko 300 lica, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo i Kantonalnog tužilaštva.

Meni je žao što se mi nekih stvari sjetimo samo kada su godišnjice. između godišnjica nikakvih informacija. Treba malo javnosti dati informacija. Ja shvatam da vi ne možete davati informacije koje su važne za istragu, ali mora javnost znati šta se radi oko ubistva ove dvojice policajaca, Adisa i Davora. To su dvije godine. Previše je. Siguran sam da se neće stati. Glavna tužiteljica je kazala prošle godine da se na tome radi i da će se to riješitit.

Međutim, iskusni policajci koji godinama rade na ovim poslovima kažu da ako se prvih 48 sati ne pronađu dokazi i ne krene ka rješavanju onda je svakim danom sve teže, manje dokaza, svjedoci manje prisutni, kazao je Pećanac.

Siguran sam da će kad tad doći lišenja slobode ubica, žao mi je što rješenje prije nije bilo, što oni ranije nisu uhapšeni jer poslata je jedna ružna poruka građanima Sarajeva i BiH. Ako neko kaže da su ubijena dva policajca onda se upitate kakva je naša sigurnost kao običnih građana.

Pećanac tvrdi da su Tužilaštvo i menadžement policije mogli više uraditi.

Eto poznato je o slučaju ubistva policajca Pivodića gdje je počinilac pronađen za 24 sata i vi onda spriječite i špekulacije i priče. Čim nemate informacija, nemate rješenje tu idu i špekulacije. Trebalo se staviti akcenat na cjelodnevni rad dok se ne otkrije ubica.