Kina je danas odbacila zahtjeve Evropskog parlamenta da ukine sankcije zvaničnicima EU kako bi spasila trgovinski sporazum dvije zemlje.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je da su sankcije opravdane i zatražio da evropska strana prestane sa miješanjem u unutrašnja pitanja Kine.

“Bezrazložne sankcije koje je uvela EU dovele su do poteškoća u kinesko-evropskim odnosima. To je ono što Kina ne želi i odgovornost nije na kineskoj strani”, naglasio je Džao.

Evropski parlament obustavio je juče ratifikovanje novog investicionog sporazuma sa Kinom sve dok Peking ne ukine sankcije političarima EU.

Rezolucija o zamrzavanju ratifikovanja usvojena je sa 599 glasova “za”, 30 “protiv” i 58 suzdržanih.

Peking je uveo sankcije nakon što su EU, Velika Britanija, Kanada i SAD uvele koordinisani embargo zvaničnicima u Kini zbog navodnog kršenja ljudskih prava u regionu Sinkjang.

Ciljevi Sveobuhvatnog sporazuma EU i Kine koji su pregovarači usaglasili u decembru, nakon sedam godina razgovora, jesu da kompanije iz evropskog bloka imaju jednak status u Kini i učvršćivanje statusa Pekinga kao pouzdanog trgovinskog partnera.