Predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi kaže da će Kongres uspostaviti “vanjsku, nezavisnu” komisiju koja će istražiti napad na američki Kapitol od pristalica Donalda Trampa 6. januara.

U pismu poslanicima, rekla je da će komisija biti fomirana po uzoru na istragu napada na Njujork i Pentagon 11. septembra 2001. godine, javlja Bi-Bi-Si.

“Moramo doći do istine da bi shvatili šta se dogodilo”, rekla je.

Senat je bivšeg predsjednika Trampa oslobodio optužbe za podsticanje na nasilje.

Ali demokrate i neki republikanci podržali su nezavisnu istragu o neredima, u kojima je smrtno stradalo pet osoba.

Pelosi je rekla da je umirovljeni američki general-potpukovnik Rasel Onore tokom proteklih nekoliko sedmica radio procjene sigurnosnih potreba Kapitola u svjetlu napada.

Komisija će, rekla je, “istražiti i izvijestiti o činjenicama i uzrocima” napada “ometanje mirnog transfera vlasti” i “spremnost i odgovor” i policije Kapitola i drugih grana zaduženih za sprovođenja zakona.

Takođe je rekla da je, na osnovu inicijalnih nalaza general-pukovnika Onorea, Kongres trebao dodijeliti dodatna sredstva kako bi “osigurao sigurnost članova i sigurnost Kapitola”.

Grupa republikanaca iz Doma poslala je Pelosi pismo u ponedjeljak žaleći se da njihova stranka nije bila konsultovana u vezi s generalovim sigurnosnim procjenama.

U pismu su tražili i da znaju koje je informacije Pelosi imala i koje upute je dala da se osigura Kapitol prije 6. januara.