Američki Zastupnički dom nastavit će danas s koracima za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, potvrdila je predsjednica Nancy Pelosi u pismu demokratskim zastupnicima.

Pelosi je napisala da će danas podnijeti rezoluciju kojom se poziva potpredsjednik Mike Pence “da sazove i mobilizira vladu kako bi aktivirao 25. amandman kojim se predsjednik proglašava nesposobnim za izvršavanje dužnosti svog ureda”.

“Pozivamo potpredsjednika da odgovori u roku od 24 časa. A mi ćemo nastaviti s iznošenjem zakona o opozivu,” rekla je predsjednica Zastupničkog doma.

Pelosi je potvrdila da će djelovati što prije kako bi zaštitili Ustav i demokratiju jer, kako je navela, “ovaj predsjednik predstavlja neposrednu prijetnju i jednom i drugom”.

Američki senator Pat Toomey, republikanac iz Pennsylvanije, pridružio se jučer brojnim zastupnicima koji pozivaju predsjednika da podnese ostavku nakon prošlosedmičnog nasilja u Washingtonu.

Govoreći za “Meet the Press”, Toomey je rekao da bi za zemlju bilo najbolje da “Trump podnese ostavku i ode što prije”.

Samo je još jedna republikanska senatorica, Lisa Murkowski s Aljaske, na sličan način zatražila Trumpovu ostavku nakon događaja u kojem su Trumpove pristalice napale Capitol Hill.

Predsjednica Doma Nancy Pelosi najavila je da bi Dom mogao započeti postupak opoziva već danas.

David Cicilline, demokratski predstavnik s Rhode Islanda, rekao je za “Meet the Press” da planira predstaviti članke o opozivu zbog poticanja na pobunu i da u tom naumu ima više od 200 pristalica u Domu.