Grupa bivših radnika Rudnika mrkog uglja Zenica, koji već blizu godinu dana u imaju zvanični status penzionera na čekanju, okončali su štrajk glađu nakon što je federalna vlada na hitnoj telefonskoj sjednici donijela odluku o penzionisanju rudara pod posebnim okolnostima.

Ranije su po izvršnim presudama uplaćena sredstva za doprinose za penziono-invalidsko osiguranje za 38 rudara, ali rješenje o penzionisanju i dalje nisu mogli dobiti zbog neuplaćenih doprinosa za zdravstvo i osiguranje od nezaposlenosti.

Zaključkom današnje hitne telefonske sjednice, pod posebnim uvjetima bit će penzionisan ukupno 61 bivši radnik zeničkih rudnika, oni koji su od avgusta prošle godine do sada ispunili zakonske uvjete za penzionisnje.

ISAD TURALIĆ, v.d. drektor RMU Zenica

“Donesena je odluka da rudari idu pod posebnim uvjetima u penziju, odnosno sa uplaćenim doprinosima za PIO, bez uplaćenih sredstava za zdravstvo i nezaposlenost. Oni će sad dobiti privremena rješenja koja neće umanjiti ni u jednom, da ne kažem, iznosu njihovu vrijednost penzije, ali evo, s obzirom na posebne uvjete penzionisanja, čekalo se na određena mišljenja iz Porezne uprave, odnosno iz penzionog osiguranja, da se sve to uskladi.”

EMINA DRAČIĆ, bivša uposlenica RMU Zenica

“Zaista, prošli smo muku, već eto skoro godinu dana, moglo se to ranije riješiti na ovakav fin način. Ne znam zbog čega su nas ovako patili ali, u svakom slučaju, hvala Bogu da se to završilo, da konačno možemo reći: “Mi smo penzioneri”, da dobijemo ta rješenja.”