O načinu odvijanja nastave te izazovima sa kojima se susreći učenici, njihovi roditelji ali i nastavnici, u emisiji „Jutro za sve“ govorila je direktorica OŠ Petar Petrović Njegoš iz Istočne Ilidže Zdenka Perendija.

Kako je kazala, od početka nastave poštuju se preporuke Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva prosvjete i kulture.

To znači da su nam časovi skraćeni, traju 20 minuta, a odjeljenje je podijeljeno u dvije grupe. U ovoj školi nema ni jednog zaraženog učenika, ali smo imali desetak učenika u vremenskom intervalu od dva mjeseca čiji su roditelji bili zaraženi. Ti učenici tada nisu pohađali nastavu. Nastavnice su im slale nastavne sadržaje koje su izlagale putem google učinioce, kazala je Perendija.

Prateći pogoršanu epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj, dodala je, „i dalje ćemo pratiti date preporuke i u skladu s njima postupati“. U ovoj osnovnoj školi, učenici nižih razreda, po procjeni učitelja, na časovima ne nose maske, dok ih učenici viših razreda nose.

Nastavnici od samog početka nastave u novoj školskoj godini nose maske. Učenicima nije bilo ništa nejasno, sve su prihvatili. Zaista smo bili iznenađeni velikom odgovornošću i ozbiljnošću kako učenika tako i njihovih roditelja koji su prihvatili preporučene mjere, poručila je direktorica.

Osim u izuzetnim slučajevima, sva komunikacija sa roditeljima se odvija online.
Škola je od marta krenula sa online nastavom, a prvih 15 dana predstavljalo je veliki izazov na koji su prvenstveno trebali odgovoriti nastavnici, a zatim i učenici.

Poslije 15 dana, rad je bio za svaku pohvalu. Čak smo imali situaciju da su djeca koja su u školi imala slabiji rezultat i koja su bila manje zainteresovana za nastavu, tokom online nastave pružala svoj maksimum odgovornosti. Ako i dođe do prekida nastave i prelaska na online način, to nama neće predstavljati nikakvu poteškoću, zaključila je Perendija koja je apelirala na učenike i roditelje da budu odgovorni kao i do sada, „jer čuvajući svoje čuvamo zdravlje cjelokupne zajednice“.