U Historijskom muzeju BiH danas će biti održan performans “Partitura #1 – Deset baleta (oscilacije)”, Thomasa Steyaerta i Daniela Premeca. Ova trajna performativna instalacija nastala je u okviru Platforme MESS 60, a publici će ponuditi jedinstveno iskustvo snažnog skulpturalnog i transformativnog karaktera.

Tokom performansa koji će trajati od 14 sati do ponoći, umjetnici će izvoditi niz performativnih radnji koje će se događati sasvim slučajno.

“Ova performativna instalacija propituje aspekt ljudskih vrijednosti i odnosa u decentraliziranom društvu. Može se razumjeti kao analogija unutarnjih kretanja društva koje se nalazi u nevolji (Covid-19, globalno zagrijavanje, nasilni politički sistemi). Zbir različitih fizičkih jezika u odnosu na predmete i zvuk u prostoru, ocrtava apsurdno i zagonetno iskustvo”, riječi su kojima je performans najavio autor Thomas Steyaert.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković, naglasio je da je javni produkcijski Poziv “Platforma MESS 60” objavljen s ciljem spajanja produkcijske funkcije Scene MESS sa festivalskom, posebno u vremenu pandemije koronavirusa.

“To je pružilo priliku mladim umjetnicima i umjetnicama da se predstave kreativnim projektima. Jedan od takvih projekata je i performans Thomasa Steyaerta, koji pozorište nakon pandemijskog iskustva čini prostorom intenzivne razmjene, na fonu historije istraživanja scenskog jezika Festivala MESS”, istakao je Kreševljaković te posebno zahvalio Historijskom muzeju na podršci projektu.

U performansu učestvuju Benjamin Bajramović, Kemil Bektesi, Adna Hasanić, Ermina Kurevija, Snežana Marković, Adis Mehanović, Selma Mehanović, Adna Muslija, Zlatan Školjić, Thomas Steyaert i Siniša Vidović. Na izradi instalacija su, uz Steyaerta i Premeca, radili i Kemil Bektesi, Hana Hurem i Adna Muslija, dok je za originalnu muziku zadužen Brecht Ameel. Kostimografkinja projekta je Irma Saje, a organizatori posebnu zahvalu za realizaciju performansa upućuju Adnanu Brankoviću, Redžinaldu Šimeku i Nerminu Hamzagiću.

Ulaznice za performans moguće je kupiti na ulazu u Historijski muzej po cijeni od 7 KM.

Nošenje zaštitne maske je obavezno, uz držanje propisane distance. U toku performansa, u prostoru može biti maksimalno 20 osoba pa organizatori pozivaju publiku na strpljenje prilikom ulaska.