Mnogo je onih koji su zalutali u politiku, a vrlo malo onih koji bi to i priznali. Perica Romić, nekadašnji načelnik Kupresa, nije jedan od njiih. Najunosnijeg statusa ” budžetlije” s lakoćom se odrekao da bi postao poljoprivrednik. Kako je Perica ostavio novce i izabrao ovce?

Markirano odijelo, crnog Audija i udobnu fotelju Perica Romić je zamijenio radnim kombinezonom, traktorom i štalom. Umjesto mobitela, mnogo češće mu je u ruci obična lopata.

“Ovo je posao koji zahtjeva težak fizički rad, to je činjenica. Ali mir koji on pruža je nemjerljiv sa odjelom i kravatom”, objašnjava Romić.

Na svom obiteljskom gospodarstvu Perica posjeduje tisuću i 200 ovaca, i četrdeset muznih krava.

“U periodu do 2012., kada sam postao načelnik, imali smo 650 odraslih grla. U onom mom načelničkom periodu nismo ni povećavali dok nismo znali hoću li se ja vratiti. Dvije hiljade i šesnaeste, kada sam se povukao iz politike, odlučili smo da idemo do tisuću ovaca, i evo, od tada svake godine povećavamo po sto komada”, kaže Romić.

Da se on kao diplomirani veterinar kani politike i vrati poljoprivredi, bila je želja i Peričina oca.

“Sve sam upotrijebio, čak kad je otišao za načelnika bili smo se i svadili, bilo je došlo do teške prepirke da se vrati na posjed i evo, hvala Bogu, tako je i završilo, da se isključio iz politike, da se vratio kući”, zadovoljan je Ante Romić.

Radnici zarade i do četiri tisuće maraka

Na ovoj farmi su i tri stalno zaposlena radnika. Jedan od njih je Tomo Davidović.

“Sada je tu već punih deset godina. Prije nekih mjesec dana smo ga oženili, pomalo ga kućimo”, kaže Perica.

“Ja sam zadovoljan”, kratko dodaje Tomo.

“Imamo još dvoje radnika koji se bave isključivo ovcama. Dogovorili smo cijenu mlijeka koju oni namuzu u određenom iznosu i oni izađu nekada mjesečno i preko četiri tisuće maraka”, navodi nekadašnji općinski načelnik, a danas uspješan poljoprivrednik.

U sklopu svog obiteljskog gospodarstva Perica posjeduje i vlastitu Veterinarsku stanicu sa još četiri stalno uposlena djelatnika. Napisao je i doktorsku disertaciju, a uskoro će tu niknuti i jedna moderna klaonica. I tko kaže da se u BiH ne može živjeti od poljoprivrede?