Vršilac dužnosti upravnika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH Siniša Perković bio je gost emisije BHT1 uživo, gdje je govorio o tome kako izgleda radni dan u državnom zatvoru, ko su njegovi „stanovnici“ te da li je iz njega moguće pobjeći.

Riječ je o instituciji sa visokim stepenom sigurnosti koja je napravljena po najsavremenijim evropskim standardima i kao takva predstavlja važan stub vladavine prava u BiH.

„U zatvoru su smješteni pritvorenici i zatvorenici koji su osuđeni na Sudu BiH. Ovo je nova institucija, tu sam malo više od četiri mjeseca. Obavljam dosta težak posao. Prvi uposlenici zatvora, kao i državni službenici su došli 1. avgusta. Već krajem septembra je počelo prebacivanje zatvorenika iz entitetskih zavoda, a od 2.novembra osuđenika sa nivoa Bosne i Hercegovine“, kazao je Perković.

Naglasio je kako je državni zatvor po uslovima koji u njemu vladaju daleko ispred svih drugih zatvora u našo jzemlji, te da je visok stepen sigurnosti ono što ga karakteriše. Na opasku voditelja kako nije moguće pobjeći iz takvog zatvora, Perković je kazao „kako ništa nije  nemoguće“.

„ Ali mi ćemo uraditi sve da bude nemoguće“, poručio je v.d. upravika državnog zatvora.

Na kraju je kazao i da postoje određena pravila u samom zatvoru te da ukoliko se zatvorenici nakon određenog vremena ponašaju u skladu sa njima, dobivaju određene pogodnosti.

Inače, kompleks državnog zatvora prostire se na 24.000 metara kvadratnih.  Svečano je otvoren 22. jula ove godine u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu.