Zbilja je frustrirajuće kupiti novi par cipela i onda “zaraditi“ žuljeve na nogama već prvog dana kada ih obujemo. Isto tako, stres zbog crtica na cipeli zbog neravne podloge većini je poznata stvar. Ove i druge smetnje s cipelama lako se mogu izbjeći.

Postoji nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći izbjeći pojavu žuljeva i drugih problema.

Higijenski ulošci zaštitit će stopalo od znoja i neugodnih mirisa

Uobičajeni higijenski ulošci imaju mnogo više funkcija nego što mislite. Na primjer, lako mogu ukloniti znoj i mirise s cipela.

Unutar cipele pričvrstite higijenski jastučić za svakodnevnu uporabu – on će upiti vlagu dok nosite cipele. Što je manje znoja, manje su šanse da će se pojaviti neugodan miris. Štoviše, higijenski ulošci mogu se staviti u cipele i nakon nošenja – pomoći će vam da se riješite i mirisa i znoja.

Zavoj će spriječiti zamor stopala

Zahtjevna je stvar nositi cipele s visokim potpeticama po cijeli dan. Nakon ovog mučenja, sve što želimo učiniti je što prije doći kući i obuti mekane papuče. Cipele s visokim potpeticama vrše pritisak na živce prstiju i to izaziva neugodan osjećaj.

Kako biste smanjili pritisak i nelagodu, omotajte flasterom zajedno drugi i srednji prst no pazite da ih ne zamotate prečvrsto. Ovaj jednostavan trik bit će vam pravo otkriće.

Deterdžent za pranje suđa zaštitit će cipele od flisa

Mekani flis izvrsna je podstava za stopala.

Međutim, ova vrsta tkanine počinje izgledati loše kad se zaprlja i zgužva. Deterdžent za pranje posuđa može je osvježiti. Ako obična voda ne može ukloniti mrlju, nanesite na nju kap deterdženta i trljajte kružnim pokretima. Nakon toga obrišite vlažnom krpom, posušite suhim ručnikom i pustite da se osuši (dalje od izravne sunčeve svjetlosti i drugih izvora topline).

Novinama proširite preuske čizme

Nove čizme mogu biti uske ne samo u području prstiju ili pete, već i u području potkoljenice. Dobra stvar je što čizme možete raširiti uz pomoć običnih novina. Za to će vam trebati nekoliko novina koje se mogu saviti u debelu rolu koja bi trebala biti debela poput podmetača.

Umetnite novinsku rolu u čizme i ostavite ih tako do prvog nošenja.

Japanke od tkanine spasit će vas od žuljeva

Japanke su nezaobilazna ljetna obuća. Međutim, imaju jedan veliki nedostatak – gumene trake mogu trljati kožu oko prstiju.

Žuljeve ćete spriječiti ako trake omotate tkaninom. Trebat će vam neka meka tkanina, pištolj za ljepilo, ljepilo i škare. Ako ne želite to učiniti sami, japanke s tkaninom odaberite pri kupnji ili jednostavno slijedite ove preporuke: ne obuvajte japanke dok su mokre jer to brzo izaziva pojavu žuljeva. Također, nemojte ih nositi svakodnevno – pazite da napravite barem jedan dan pauze između nošenja.