U Federaciji Bosne i Hercegovine nema novooboljelih od koronavirusa, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar rekao je da su posljednji slučajevi zaraze koronavirusa prijavljeni sinoć.

Četiri oboljele osobe su iz Sarajeva, dok je jedna iz Gruda.

Kako je rekao, trenutno je najviše slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

“Najviše slučajeva je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu njih 26, potom u Kantonu Sarajevu njih devet, u Zeničko-dobojskom kantonu je osam potvrđenih slučajeva, u Zapadno-hercegovačkom kantonu evidentirano je sedam, dok je u Usnko-sanskom kantonu šest oboljelih. U Bosansko-podrinjskom kantonu su četiri osobe zaražene novim koronavirsuom, u Posavskom i Srednjobosanskom kantonu je po jedan slučaj zaraze, naglasio je Pehar.

Dodao je da samo u Tuzlanskom kantonu i Kantonu 10 još nema prijavljenih slučajeva zaraze.

Pehar je istakao da je u Federaciji BiH trenutno pod nadzorom preko 30.000 ljudi, te je pozvao građane na odgovorno ponašanje.

Podržana inicijativa za kredit kod Svjetske banke od 20 miliona dolara

Vlada Federacije BiH podržala je inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Svjetske banke budu osigurana sredstva za finansiranje hitne podrške kao odgovor na COVID-19 u Bosni i Hercegovini, u iznosu do 20 miliona dolara, izjavio je federalni premijer Fadil Novalić.

Kako je rekao, konačna raspodjela ovih sredstava između entiteta biće utvrđena prije ili tokom pregovora.

SZO pohvalila vlasti FBiH

Premijer Federacije BiH je istakao da je Svjetska zdravstvena organizacija pohvalila dosadašnje napore vlasti u FBiH na suzbijanju koronavirusa.

Novalić je rekao da smjena članova Kriznog štaba FBiH nije bio politički potez, već tehničko pitanje kako bi štab učinili efikasnijim.

“Po zakonu tamo su svakako ostale tri osobe- šef Stručnog štaba, direktor Civilne zaštite i direktor Crvenog križa”, rekao je Novalić, te dodao da su ostale osobe zamijenili i uveli one koji aktivno učestvuju u borbi protiv koronavirusa.

Novalić je rekao da su samo napravili mogućnost da se sjednice ne mogu zakazivati kako ko hoće.

“Ne želim da se ovo pitanje politizuje. Dobili smo odmah iz tog Štaba zahtjeve za nabavku medicinskih materijala”, dodao je Novalić.

Vlada je odobrila nabavku milion zaštitnih maski, 5.000 odijela za zdravstvene radnike, te 100.000 testova, naglasio je federalni premijer.

Do danas je u FBiH testirano 507 osoba, a virus je potvrđen kod 62.

Zakupnina poslovnih prostora umanjena za 50 odsto

Prema Novalićevim riječima, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je odlučila da, zbog trenutne situacije, umanji zakupninu poslovnih prostora za 50 odsto.

“Usvojivši informaciju u vezi s umanjenjem zakupnine za korištenje poslovnih prostora kojima upravlja Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, Federalna vlada je zadužila ovu službu da za 50 posto umanji iznose zakupnine”, rekao je Novalić, te dodao da ukoliko sadašnja situacija s pandemijom potraje, predloženo je da od 1. aprila ove godine, pa do prestanka proglašenja stanja nesreće, plaćanje zakupnine bude potpuno obustavljena.

Građani će dobiti kreditne olakšice

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Sanela Pašić je izjavila da će banke dati kreditne olakšice građanima, ali da je potrebno nekoliko dana da se dogovore modaliteti.

Kako je rekla, banke su i više nego svjesne problema i udara koje privreda doživljava zbog širenja koronavirusa, te žele i biće partneri u prevazilaženju problema svim klijentima, pravnim i fizičkim licima, kao i Vladi i udruženjima poslodavaca.

“Daćemo kreditne olakšice, a naš supervizor propisao je okvir u kojem one treba da se definišu, što će se desiti danas ili sutra. Zadatak bankara je da u narednim danima uzme taj okvir i precizno definiše njegov sadržaj. Proces je dosta komplikovan”, istakla je Pašić.