Treslo se i u Bosni i Hercegovini. Jutros je zemljotres pogodio područje Hercegovine, s epicentrom kod Nevesinja. U Mostaru je zemljotres takođe prozrokovao materijalnu štetu.

U 10 časova i 20 minuta panika i strah. Potres jačine 5,2 stepena zatresao je Bosnu i Hercegovinu, 11 kilometra sjeverozapadno od Nevesinja. Niko nije povrijeđen. Na pojedinim objektima nastala je materijalna šteta. Jedan od njih je porodična kuća Radojke Jusufović.

RADOJKA JUSUFOVIĆ, vlasnica oštećenog objekta

“Tog momenta kad se desio zemljotres ja sam bila dole u prizemlju. Sreća pa sam bila dole. Vidjeli ste kakva su oštećenja, sva je kuća popucala. I sad se tresem, a nisam po prirodi paničar, ali baš je treslo. Nikakva taktika, ostajem u kući, gledaću televiziju, biću tu.

Oštećeni su i školski objekti u ovoj opštini i nakon zemljotresa nastava je prekinuta, a neće biti održana ni sutra.

MARA ŠARAN, direktorica OŠ “Risto Proroković”, Nevesinje

“Procjenjujemo sigurnost objekta, komisija koju je formirala opština upravo obilazi objekat ovaj a kasnije će obići i ostale objekte. Po ovom što je do sad viđeno, reklo bi se da su oštećenja samo površinska.

Građani saniraju štetu na svojim objektima koliko je moguće. Za veća oštećenja biće formirane komisije.

MILENKO AVDALOVIĆ, načelnik Opštine Nevesinje

“Ono što mogu opština Nevesinje će zajedno sa republičkom vladom formirati komisiju koja će već od sutra biti na terenu. Prvi prioritet nam je da napravimo procjenu oštećenja na školskim objektima da vidimo da li učenici mogu bezbjedni pohađati nastavu u svim školskim objektima”.

Nakon zemljotresa u 10 časova i 20 minuta, područje Hercegovine pogodila su još tri potresa nešto slabijeg intenziteta koji su dodatno uznemirili građane. Uprkos strahu i panici, koja je cijeli dan dodatno pojačana nemilim scenama iz Albanije, svi se nadaju kako nas ipak čeka mirna noć.

Dvojica radnika koja su radila na rekonstrukciji zgrade Name u Titovoj ulici u Mostaru lakše su povrijeđena, a na nekoliko zgrada u mostarskom naselju Zalik nastala su oštećenja, te je nestalo vode. Studentkinje s kojima smo razgovarali imale su dvostruku nesreću: u zemljotresu im je stradala i zgrada fakulteta i stan u kojem žive.

Zbog zemljotresa, otkazana je nastava u većini mostarskih škola, od kojih su neke i oštećene u podrhtavanju tla. Zbog toga je ministarstvo obrazovanja ovog kantona naložilo direktorima škola da donesu odluku o neodržavanju nastave prema vlastitoj procjeni.

RAŠID HADŽOVIĆ, ministar obrazovanja HNK

“Vrlo bitna stvar je da smo mi kao ministarstvo prebacili na odgovorne osobe odnosno direktore da oni procjenjuju situaciju i u skladu sa vlastitom procjenom donose odluku da li će se održavati nastava ili ne i u tom pravcu ćemo pratiti situaciju, kako danas, tako i narednih dana”

Prvo i osnovno pravilo ponašanja prilikom zemljotresa je ne paničiti. To nam je više puta ponovljeno sa više različitih adresa. Zemljotres sa epicentrom u Blagaju zatresao je i Mostar, ali na svu sreću bez posljedica po ljudske živote. Štete je ipak bilo.

PERO PAVLOVIĆ, portparol Štaba civilne zaštite HNK

“Panika prema kazivanju ljudi koji imaju više znanja o ovoj problematici jedan je od najvećih protivnika ondosno problema kad se događaju podrhtavanja tla, stoga pozivamo građane naše županije da pokušaju koliko je moguće pobijediti strah i ne paničiti u ovim danima ili vremenu koje je pred nama”.