Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBiH) osvojili su pet zlatnih medalja za inovacije koje su predstavili na međunarodnoj izložbi u gradu Port Harcourt u Nigeriji.

Nagrađene su inovatorice Meliha Klopić Murtić iz Cazina, magistrica bioloških nauka, koja se predstavila prvi put i odmah dobila zlatnu medalju za “Čvrsti šampon za jačanje korijena kose”. Nagradu je osvojila i inovatorica iz Sarajeva, Nađa Zubčević, za “Antibibakterijsku toaletnu šolju”. Istovremeno, nagrađena su dvojica inovatora iz Trebinja – Borko Babalj (Voćni sok za otapanje glutena) i Dragan Spaić (Termos-košnica). Premijerno je izložena još jedna zlatna inovacija iz Hercegovine – “Antivirusna maska”, autora Sašenka Sadikovića iz Ljubuškog.

Asocijacija inovatora BiH redovnim promocijama bh. inovacija u svjetskoj konkurenciji predstavlja avangardnog glasnogovornika bh. privrednog potencijala i, istovremeno, pouzdanog promotora Bosne i Hercegovine kao zemlje u kojoj djeluju kreatori tehničko-tehnoloških inovacija upotrebljivih širom svijeta.

Nedavno je to potvrdila i dr. Eniola Ajayi, ambasadorica Nigerije u Mađarskoj.

“Za mene je velika čast biti akreditiran nerezidentni ambasador u BiH. Privredna saradnja naše dvije zemlje je veoma obećavajuća. Mnogo je zajedničkih interesnih tačaka i mogućnosti za saradnju”, kazala je Ajayi, saopćeno je iz Ascijacije inovatora BiH.