Iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine objavili su da je sinoć bh. reprezentativce nakon što su na Grbavici poraženi od Francuske minimalnim rezultatom 0:1 po povratku u hotel dočekao selektor Ivajlo Petev.

U važnom duelu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru Petev nije vodio bh. tim jer je pozitivan na koronavirus, a u emotivnom govoru igračima je, između ostalog, rekao:

“Prije svega želim da vam kažem da sam ponosan na vas i da mi je zadovoljstvo što sam vas upoznao. Čast mi je bilo raditi s vama i zaista još jednom ponavljam da sam ponosan kako ste igrali i kako ste se ponašali od početka priprema pa sve do sada. Imamo temelj i moramo nastaviti dalje raditi i napredovati. Večeras nam je malo falilo pa da osvojimo bod ili više. Želim vam puno sreće u vašim klubovima i tu sam za vas kad god vam zatrebam. Moramo nastaviti raditi i biće dobro.“

S obzirom da je pozitivan na koronavirus Petev se sa udaljenosti oprostio od igrača, a zatim je sa stručnim štabom analizirao detalje iz susreta protiv Francuske.

“Nisam se osjećao dobro gledajući utakmicu na TV-u. Bilo mi je čudno što nisam na stadionu i što nemam direktan kontakt sa igračima. Nikad ne znate šta vas čeka u životu pa sam i ja prvi put komunicirao sa saradnicima telefonski. Svi smo bili u hotelu pa smo koristili i druge načina rada“, kazao je Petev za internet stranicu N/FS BiH i dodao:

“Zaista nemam šta reći za momke osim da sam ponosan na njih, ali i na stručni štab. Hvala im na požrtvovnosti i posvećenosti, ispunili su zadatke, borili se, trčali i zaslužili smo da uzmemo bar bod. Ali, siguran sam da će nam se to negdje vratiti, ipak igrali smo protiv svjetskih prvaka. Siguran sam da ćemo napredovati i u budućnosti izgledati još bolje, ali moramo biti jedinstveni i nastaviti zajedno stvarati pozitivnu atmosferu i samopouzdanje.“

Bez obzira na to što je njegovo zdravstveno stanje stabilno Petev će i dalje ostati u izolaciji i pod ljekarskim nadzorom, istakli su iz bh. kuće fudbala.

Posije tri odigrana kola u kvalifikacionoj grupi “D“ lider je Francuska sa sedam bodova, a iza je Ukrajina sa tri. Slijede je Finska sa dva, te BiH i Kazahstan sa po jednim bodom, uz to da sve tri selekcije imaju utakmicu manje u odnosu na dvije prvoplasirane.