Antiolimpijski aktivisti podnijeli su danas peticiju kojom pozivaju na otkazivanje Igara u Tokiju pošto se situacija sa pandemijom koronavirusa u Japanu pogoršava i vlasti se spremaju da prošire na dodatne oblasti vanredno stanje koje je na snazi u jednom dijelu zemlje.

Više od 352.000 ljudi je potpisalo onlajn peticiju pod nazivom “Otkaži Olimpijske igre u Tokiju da bismo zaštitili naše živote” koju je početkom maja pokrenuo Kendži Ucunomija, advokat i bivši kandidat za guvernera Tokija.

Brzina sakupljanja potpisa “odražava javno mnijenje” pošto ankete pokazuju da se od 60 do 70 odsto stanovništva protivi održavanju Igara ovog ljeta, rekao je on.

“Postavlja se pitanje čemu dajemo prioritet – životu ili ceremoniji i događaju koji se zove Olimpijske igre”, rekao je Ucunomija.

Peticijom je pozvao guvernerku Tokija Jurike Koike da zatraži od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da otkaže Igre.

“MOK ima pravo da donese odluku o tome da li će otkazati Igre ili ne, ali Tokio kao grad domaćin treba da pozove MOK da ih otkaže”, rekao je on.

Ova inicijativa dolazi u trenutku kada se očekuje da Japan vanredno stanje zbog koronavirusa, koje je na snazi u šest prefektura, proširi na još tri.

Broj slučajeva covida-19 i dalje raste u Japanu, dok kampanja vakcinacije napreduje vrlo sporo.

Posljednjih dana nekoliko najpoznatijih japanskih sportista, medju kojima je i teniserka Naomi Osaka, izrazili su rezervu u pogledu održavanja Olimpijskih igara usred pandemije.