Tokom proteklih 20 godina Bosna i Hercegovina u mnogim segmentima nije ostvarila nikakav progres, ista elita i dalje vodi državu i to je veliki izazov za narod i budućnost zemlje, istakao je gostujući u “BHT1 uživo” BHRT-a Volfgang Petrič, nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

Prema njegovim riječima, godinama vladaju isti političari koji gotovo ništa dobro nisu uradili.

“Sve vrijeme imamo iste političare koji su neuspješni u svom poslu, ali su veoma uspješni u ispunjavanju svojih privatnih agendi”, istakao je Petrič.

On je naveo kako građani moraju biti aktivniji i trebaju postaviti pitanje “zašto isti vladaju 20-30 godina”.

“Treba nam demokratizacija i decentralizacija BiH, stvari se moraju postaviti na nove osnove”, rekao je Petrič.

Kao jednu od važnih stvari koje bi trebalo promijeniti, on je naveo Kancelariju visokog predstavnika, odnosno njeno zatvaranje.

“Vrijeme OHR-a je prošlo prije mnogo godina, kancelarija je trebalo da bude zatvorena još 2006. godine”, istakao je Petrič.

Prema njegovim riječima, ako je istina da će novi visoki predstavnik biti Šmit, on definitivno treba biti posljednji.

“Bosna i Hercegovina ne smije postati zemlja visokih predstavnika, već evropska zemlja”, rekao je Petrič, te dodao da treba osnažiti prisustvo EU u BiH.

On je govorio i o aktuelnom “non paper-u”, rekavši da je napravio neka istraživanja u Sloveniji i Briselu, ali da nije uspio otkriti odakle papir potiče.

Dodao je da taj papir oslikava istu ideju kakvu su imali Milošević i Tuđman, koji su dijelili BiH.

“Dva formalna neprijatelja koji su sarađivali na podjeli zemlje. Zaista nam treba generacijska promjena, jer mladi iz BiH koji dolaze u Njemačku i Austriju su zaista uspješni”, rekao je Petrič.