Treći školski čas u prvoj i u drugoj smjeni u srednjim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji danas su prekinuti zbog štrajka upozorenja. Kako su iz Sindikata poručili, odlučili su se na ovaj korak zbog potcjenjivačkog odnosa Vlade ZHK prema radnicima u obrazovnom sistemu te prema Sindikatu.

Jasminka Petric, predsjednica sindikata srednjeg obrazovanja Zapadnohercegovačke županije, bila je gošća emisije BHT1 Uživo.

Petriceva kaže da im je kolektivni ugovor prestao vrijediti prije dvije godine i od tada sindikalci traže da se potpiše novi, kao i povećanje plate koja je ista onoj koju su imali i 2007. godine.

“Upozoravali smo na zakonsku obavezu da se novi ugovor ispregovara i da se uklopimo u okvire koji su propisani. Naša Vlada prvo nije odgovarala na zahtjeve za sastanke, a i kad ga dobijemo, pregovarači dođu u nepotpunom sastavu i to je providan način dobijanja na vremenu. U trenucima kad bismo ih stjerali do zida, onda bi ond nas tražili strpljenje i razumijevanje, da pričekamo da vidimo kako će se proračun puniti itd”, priča Petriceva.

“Mi nemamo nikakvog kolektivnog ugovora, mi dobijamo plaću po ugovoru koji ne vrijedi jer je onaj stari davno istekao”, kaže Petric.

“Novi kolektivni ugovor je spreman, nije bitno drugačiji od ovog prethodnog koji je prestao vrijediti, ali ga mi vežemo uz povećanje plate”, ističe Petriceva.

Što se razlika u ugovorima tiče, Petriceva dodaje da su to sitne razlike, u smislu da kolege koje su pred penzijom imaju malo smanjenu satnicu. Jubilarne nagrade i stimulacije su već bile dogovorene u prethodnom kolektivnom ugovoru.

Petric kaže da je njihovom strpljenju došao kraj i da više neće čekati da se nešto pokrene po tom pitanju.

“Naš je plan da ćemo u narednom periodu imati štrajkove upozorenja jer su oni najbezbolniji, ne gubi se puno nastave. Ako Vlada ne bude imala razumijevanja, preduzećemo sve moguće zakonom predviđene načine da izrazimo svoje nezadovoljstvo i da se izborimo za svoja radnička prava”, napominje Petric.

Napomenula je da se sindikat nada da će u narednom periodu vlada biti razumna i da će doći do rješenja kojima bi sve strane bile zadovoljne.

Još je dodala da je jedino prosvjetarima u ZHŽ umanjena plata deset odsto u maju i junu prošle godine, kao znak solidarnosti sa privredom.