Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske preusmjerilo je ovogodišnje grantove od 3.200.000 KM za potrebe Fonda solidarnosti kako bi se pomoglo privrednicima, izjavio je resorni ministar Vjekoslav Petričević.

Kako je rekao, svi grantovi Ministarstva koji su bili namijenjeni za ovu godinu preusmjereni su u Fond solidarnosti, odnosno Garantni fond, koji će u budućnosti imati za cilj da se obezbijede kreditna sredstva za privredne subjekte.

Prednost će, prema riječima Petričevića, imati mali preduzetnici i oni koji do sada nisu imali priliku da dođu do jeftinijih kredita, jer će Vlada davati garanciju za ta sredstva, što će sigurno komercijalnim bankama biti sigurnost.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske preduzela niz aktivnosti za pomoć privredi u borbi protiv koronavirusa, od uplata doprinosa za mart za one koji nisu radili zbog odluka Republičkog štaba za vanredne situacije i lokalnih štabova, do mjera koje se odnose na april i koje su proširene, te obuhvataju i privredne subjekte koji su otežano radili po različitim osnovama, bilo zbog nedostatka repromaterijala ili plasmana robe na zapadno tržište.