Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti imenovali su Petrita Ajetija za direktora Kosovske obavještajne agencije u skladu s ustavnim ovlašćenjima predsjednika i premijera Kosova.

Na čelu Kosovske obaveštajen agencije do sada je bio vršilac dužnosti direktora zato što se Vjosa Osmani kao vršilac dužnosti predsednice Kosova i bivši premijer Avdullah Hoti nisu složili o imenu novog direktora.

Petrit Ajeti rođen je u Gnjilanu, 11. oktobra 1981. godine. Osnovnu školu i prirodno matematičku gimnaziju završio je u rodnom gradu. Studije je nastavio na Vojnoj akademiji “Skenderbej” u Tirani, a diplomirao je i politologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini.

Ajeti je bio stipendista programa postdiplomskih studija EU “Young Cell Scheme” kroz koji je magistrirao iz oblasti društvene odgovornosti na Univerzitetu Metropolitan u Londonu u Velikoj Britaniji.

Ima preko 15 godina radnog iskustva u javnim i privatnim institucijama u oblasti bezbjednosti, u Ministarstvu odbrane Kosova i Ministarstvu unutrašnjih poslova. Takođe ima međunarodno iskustvo u oblasti bezbjednosti kao civilni dobavljač vojske Sjedinjenih Država u vojnim bazama u Avganistanu i na Kosovu.