Bosna i Hercegovina se suočava s preprekama koje destabiliziraju državu i regiju. Prepreke poput negiranja genocida, glorificiranja osuđenih ratnih zločinaca, govora mržnje i prijetnji otcjepljenjem sprečavaju neophodni ključni proces izliječenja i izgradnje države u postgenocidnom društvu, rekao je danas u Sarajevu Dejvid Petigru (David Pettigrew).

Profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida s američkog Southern Connecticut State University (SCSU), danas je bio uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ‘Krug 99’ o temi “Blokade razvoja postgenocidnog društva i države Bosne i Hercegovine”.

Petigru je upozorio kako neuspjeh međunarodne zajednice u rješavanju pomenutih prepreka „omogućava Republici Srpskoj (RS) da nastavi i dalje slijediti svoj osnivački genocidni cilj etničke homogenosti“.

U tom se kontekstu kritički osvrnuo na (ne)djelovanje visokog predstavnika u BiH, ocijenivši kako je BiH postgenocidno društvo u kojem je prioritet trebao biti zaštita preživjelih od psihološke boli i ponovne traumatizacije.

“Još veću tragediju neuspjeha visokog predstavnika predstavlja to što svi aspekti nastavka genocida, koji su ugrađeni u kulturu RS, predstavljaju klasične predznake sljedećeg mogućeg genocida protiv nesrba u BiH… Zbog nedjelovanja visokog predstavnika BiH i dalje ‘visi’ na nemogućem pragu između nastavka genocida putem kulturnih i političkih sredstava i prijetnje drugim genocidom”, konstatovao je Petigru, potcrtavajući kako se međunarodna zajednica mora suočiti sa sramotom vlastitog neuspjeha da preuzme odgovornost, a kako bi odgovorila na prijetnje miru.

Upitao se – šta čeka visoki predstavnik, poručivši kako je vrijeme da djeluje.

On je zaključio kako visoki predstvanik nije uspio da efikasno odgovori na sve dublju krizu, podsjećajući na sadržaj njegovih izvještaja podnesenih Vijeću sigurnosti UN-a u kojima taksativno navodi vlastitu zabrinutost za postupke i izjave u RS, koji predstavljaju prijetnju miru, polazeći od osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, a u čemu, kako navodi, prednjači predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Visoki predstavnik je (u izvještajima) konkretno naveo prijetnje secesijom/otcjepljenjem, negiranje genocida u Srebrenici, te, također, komisije koje su uspostavljene za Srebrenicu i opsadu Sarajeva, zatim formiranje rezervnog sastava policije, kao i kupovinu ‘dugih cijevi’ za policiju RS. Izrazio je zabrinutost kako okupljanje ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu otežava povratak izbjeglica, što je u suprotnosti s Anexom 7 (Daytonskog sporazuma), te upozorio na totalitarna dešavanja u RS”, navodi uvodničar, istakavši kako se radi o dešavanjima koja su trebala motivisati visokog predstavnika da poduzme odgovarajuće, konkretne korake.

Petigru smatra kako je visoki predstavnik u izvještajima UN-u tokom posljednjih deset godina ponavljao vlastitu zabrinutost zbog prijetnji miru koje dolaze iz RS, ali na te prijetnje nije efikasno odgovorio.

Upozorio je, istovremeno, kako glorificiranje osuđenih počinilaca zločina, kao i zabrana postavljanja spomen-obilježja žrtvama u RS-u sprječavaju mogućnost za pomirenje na lokalnom nivou i predstavljaju prepreku zajamčenom pravu na povratak, uz napomenu kako se diplomaskim djelovanjem trebalo omogućiti postavljanjem spomen-obilježja žrtvama na mjestima zločina poput Foče, Omarske, Prijedora, Trnopolja…, “na isti način kako su uspostavljeni Memorijalni centar Potočari i mezarje”.

“Zbog nedjelovanja visokog predstavnika preživjeli se psihološki napadaju svakodnevno putem kulturnih praksi – negiranja genocida i govora mržnje, sprečavanja povratka nesrba u njihove ranije domove, takoreći, kulturološkim genocidom. Na ovaj način osnivački genocidni impuls RS nastavlja i dalje da progoni preživjele… Ova genocidna kultura s nacionalističkim i fašističkim tendencijama kontinuirano cvijeta u RS od 1995. godine”, precizirao je on.

Petigru je dodao kako o tome svjedoče i najnovija dešavanja, navodeći da je u protekloj sedmici u tom bh. entitetu postavljena provokativna ploča kojom se demoniziraju muslimani u Srebrenici, te mural, kojim se glorificira Draža Mihailović, u Foči.