Cjepiva protiv koronavirusa Pfizer/BioNTech i Moderna učinkovita su kod trudnica i dojilja koje mogu prenijeti antitijela na novorođenčad, prema rezultatima istraživanja objavljenima u četvrtak u časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Znanstvenici iz bolnica Massachusetts General i Brigham and Women’s, instituta Ragon pri MGH-u, sveučilišta MIT i Harvard proučili su 131 ženu cijepljenu cjepivom Pfizer/BioNTech ili Moderna, prenio je CNN. Među njima 84 su trudnice, 31 su dojilje, a 16 ih nije bilo trudno.

Njihovi uzorci prikupljeni su od 17. prosinca 2020. do 2. ožujka 2021.

Razine antitijela, čiji je nastanak bio potaknut cijepljenjem, bile su podjednake kod trudnica i dojilja, kao i kod žena koje nisu bile trudne. Tim je istaknuo da je razina antitijela nakon cijepljenja bila “upečatljivo veća” u odnosu na antitijela stvorena nakon zaraze koronavirusom tijekom trudnoće.

“Čini se da ta cjepiva djeluju iznimno učinkovito kod tih žena”, kazala je jedna od znanstvenica, Galit Alter, profesorica na institutu Ragon.

U dodatku na to tim je utvrdio da su žene proslijedile ta zaštitna antitijela svojim bebama, a izmjerena su u majčinu mlijeku i posteljici.

“Gotovo sve majke prosljeđivale su prilično pristojnu razinu antitijela svojim bebama”, kazala je Alter, dodajući da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se shvatilo koliko ta zaštitna antitijela traju kod beba.

Ispitanice su koristile sustav Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti za prijavu nuspojava na cijepljenje.