Pfizer je danas saopćio da će zatražiti od američkih regulatora da dopuste vanredno korištenje njegove vakcine protiv koronavirusa, kako bi započeo proces koji bi mogao uvesti limitirane prve doze već narednog mjeseca.

Akcija je pokrenuta nekoliko dana nakon što su Pfizer i njegov njemački partner BioNTech objavili da je vakcina 95 posto efikasna u sprečavanju blage do ozbiljne forme koronavirusa u velikoj studiji koja je u toku.

Kompanije su saopćile da takva zaštita plus dobar sigurnosni dosje znače da bi se vakcina trebala dobiti odobrenje vanredne upotrebe, što američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) može odobriti prije okončanja završnog testiranja. Osim današnjeg podneska FDA-u, kompanije su već počele podnositi molbe u Evropi i u Ujedinjenom Kraljevstvu i namjeravaju podnijeti sličnu informaciju uskoro.

“Naš rad na tome da pružimo sigurnu i efikasnu vakcinu nikada nije bio urgentniji”, navodi izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

Dok se koronaviruis širi u SAD-u i širom svijeta, pritisak je na regulatorima da donose brze odluke.

“Pomoć je na putu”, izjavio je dr. Anthony Fauci, vodeći američki ekspert za zarazne bolesti uoči Pfizerove objave, dodajući da je prerano odustati od nošenja maski i ostalih zaštitnih mjera.

Vakcina će vremenom postati dostupna i približavat će se prema svom cilju, ali će početne zalihe biti skromne i racionalizirane. Oko 25 miliona doza Pfizerove vakcine moglo bi postati dostupno u decembru, 30 miliona u januaru i 35 miliona u februaru i martu, sudeći po informaciji koju je predstavila Nacionalna akademija medicine u ovoj sedmici. Pacijentima će trebati dvije doze vakcine, u razmaku od tri sedmice.

Nedaleko iza te je vakcina protiv COVID-19 konkurentske firme Moderna. Prvi podaci o njoj ukazuju da je podjednako snažna kao i Pfizerova vakcina i ta kompanija takođe očekuje odobrenje vanrednog korištenje njene vakcine u roku od nekoliko sedmica, prenosi AP.