Farmaceutska kompanija Pfizer-BioNTech planira od Američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) zatražiti odobrenje za davanje treće doze njihove vakcine protiv bolesti COVID-19.

Proizvođači vakcina počeli su istraživati efikasnost trećeg doze još u februaru, kao način zaštite od mogućih varijanti COVID-19.

Dodatna doza ne cilja posebno nijednu varijantu COVID-a, a američki zdravstveni zvaničnici potvrdili su da trenutno dostupne vakcine na tržištu štite od naglo rastuće Delta varijante, prvi put otkrivene i Indiji.

Međutim, iz kompanije Pfizer-BioNTech, kažu da su vidjeli “ohrabrujuće podatke” kako njihova treća doza, općenito, pruža učinkovitiju zaštitu od COVID-a kada se primijeni u roku od šest mjeseci nakon druge doze.

Kompanija Pfizer je u četvrtak saopštila kako rade na razvoju vakcine koja bi ciljala Delta varijantu, u slučaju da je potrebna, te da klinička ispitivanja započinju u avgustu.

Pojedini industrijski stručnjaci upozorili su da bi profit mogao biti motivirajući faktor za kompanije koje žele da FDA odobri nove vakcine.

Međutim, Pfizer je ukazao na situaciju u Izraelu, navodeći da je u toj zemlji proces vakcinacije započeo ranije i bio je učinkovitiji nego u mnogim drugim zemljama. Sedam mjeseci kasnije, čini se da djelotvornost vakcine jenjava širenjem Delta varijante. U međuvremenu izraelska vlada ponovo je uvela obavezno nošenje maske na zatvorenom.

U SAD-u problem predstavlja neodlučnost oko vakcinisanja u kombinaciji s Delta varijantom, koja može biti prenosivija i opasnija, te je postala je dominantni soj u zemlji.