Bosna i Hercegovina je na plenarnoj sjednici Komiteta eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) koja je održana od 14. do 19. septembra oslobođena obaveze izvještavanja o usklađenosti sa standardima u toj oblasti.

Potvrdio je to za Fenu zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine Nezir Pivić koji je ujedno i šef Delegacije Bosne i Hercegovine pri MONEYVAL-u.

Oslobađanje BiH od obaveze izvještavanja prema MONEYVAL-u je uslijedilo nakon što je BiH donijela podzakonske akte u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma kojima je adresirala nedostatke u vezi Posebne preporuke III i dodatno uskladila svoje zakonodavstvo s međunarodnim standardima u toj oblasti – dodao je Pivić.

Delegacija Bosne i Hercegovine je podnijela i branila Izvještaj o napretku po osnovu 4. kruga ocjene za Bosnu i Hercegovinu iz 2015. godine.

Podneseni izvještaj je sadržavao napredak postignut u pogledu primjene međunarodnih i domaćih restriktivnih mjera u vezi terorizma, ali i napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila od 2015. godine do danas u oblasti primjene mjera za sprečavanje pranja novca i finasiranja terorizma.

Uzimajući u obzir napredak kojeg je Bosna i Hercegovine ostvarila, Plenarna sjednica MONEYVAL-a je odobrila izlaz Bosni i Hercegovini iz obaveze daljnjeg izvještavanja usklađivanja s međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

Ovo je veliki uspjeh Delegacije Bosne i Hercegovine pri MONEYVAL-u i Bosne i Hercegovine s obzirom da takav status, nepostojanje obaveze izvještavanja, Bosna i Hercegovina nije imala od kada je postala član MONEYVAL komiteta 2002. godine – istaknuo je Pivić.

Taj status Bosna i Hercegovina će imati do petog kruga izvještavanja, koji se očekuje 2023. godine.

Zamjenik ministra Pivić je detaljno objasnio da do 2023. Bosna i Hercegovina već ima zadatu agendu, ukoliko želi da zadrži teško stečeni status, a to minimalno podrazumijeva postojanje usklađenog Zakona o sprječavanju pranja novca i finasiranja terorizma FATF standardima i direktivama EU u vezi sprečavanja pranja novca i finasiranja terorizma.

Konkretno, to znači da će do tada biti potrebno da taj Zakon, kao i podzakonski akti u vezi pranja novca i finansiranja terorizma budu stavljeni u primjenu od relevantnih institucija i agencija u BiH kako bi se dokazala efikasnost mjera koje se njima provode. Osim toga od BiH se očekuje i provedba Akcionog plana za primjenu mjera iz Procjene rizika za sprečavanje pranja novca i finansiranje rizika – kazao je Pivić.

Naglasio je da je ovo veoma važna vijest iz MONEYVAL-a, podsjećajući da je BiH bila na sivoj listi FATF-a i MONEYVAL-a, te na crnoj listi Evropske unije, kada je Pivić s timom preuzeo obavezu da se bavi tim pitanjima u septembru 2015. godine.

Naravno da su rezultati mogli uslijediti samo na osnovu uspješne saradnje svih nadležnih institucija u BiH kojih je jako puno kada je riječ o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, ali i uz veliko razumijevanje problematike i zahtjeva ovog procesa od Vijeća ministara – zaključio je zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić.