U uvodnom dijelu sjednice Hrvatske vlade kojom premijer Andrej Plenković predsjedava putem video veze, iz izolacije, s obzirom na to da je pozitivan na koronavirus, glavna tema bila je borba protiv pandemije pri čemu ja najavio kako će cjepivo, čim bude dostupno, za hrvatske građane biti i besplatno.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je uoči sjednice Hrvatske vlade sudjelovao na video sjednici Europskog vijeća (EV), na kojoj je glavna tema bila zajednička borba protiv COVID-19 u predstojećem zimskom razdoblju te odobrenje i distribucija cjepiva među državama članicama Europske unije. Na sjednici EV-a je istaknuto kako je važno da cjepivo bude distribuirano pravično, istovremeno te razmjerno s potrebama pojedinih država članica.

„Pandemija koronavirusa ne jenjava, u zadnjih pet tjedana broj zaraženih povećao se za 40 posto u svijetu, s 45 milijuna na 64 milijuna ljudi. Istovremeno, broj zaraženih u Europi se u pet tjedana udvostručio, sa šest na 12 milijuna, u Hrvatskoj se utrostručio, sa 43.000 na 131.000 ljudi. Slično povećanje bilježe Slovenija, Austrija, Mađarska i Srbija, govoreći o zemljama u okruženju”, kazao je Plenković.

Istaknuo je kako Hrvatska danas bilježi novi rekord od 4.534 zaraženih, što je tjedno povećanje od 9 posto i što povlači za sobom dodatno opterećenje na hrvatski zdravstveni sustav. Plenković je poručio kako će izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koji će se uskoro naći na glasanju u Hrvatskom saboru, odnosno uvođenje kazni za nepridržavanje epidemioloških mjera, ipak djelovati prevenirajuće na jedan dio pučanstva.

Europska agencija za lijekove najavila je kako će do kraja godine odlučiti o odobrenju Pfizerova cjepiva do kraja godine, kazao je hrvatski premijer, te kako će se Hrvatska kao članica EU-a naći u procesu distribucije cjepiva. Očekuje se prvih 125.000 doza, a cjepivo će se davati u dvije doze kako bi se stekao imunitet. Odredit će se prioritetne, najugroženije skupine: zdravstveno osoblje, radnici u domovima za starije, osobe starije životne dobi i kronični bolesnici, poručio je hrvatski premijer.

„Cjepiva će biti besplatna, to je u tradiciji hrvatskog javnog zdravstva”, zaključio je premijer Plenković.

U posljednja 24 sata zabilježena su 4.534 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te 48 preminulih od COVID-19.