Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković najavio je danas da će Hrvatski zavod za zapošljavanje u ponedjeljak donijeti odluke o nastavku mjera pomoći gospodarstvu zbog koronakrize, koje uključuju nastavak potpore za očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti te Covid kredite.

Ustvrdivši da je vlada svojim dosadašnjim mjerama omogućila zadržavanje radnih mjesta, očuvanje likvidnosti i sprječavanje značajnijeg povećanje broja nezaposlenih za što je ukupno isplaćeno 6,3 milijarde kuna, Plenković je najavio nastavak mjere sufinanciranja skraćenog radnog vremena od maksimalno dvije tisuće kuna po radniku uz pripadajuće doprinose, kao i produžetak mjera za mikropoduzetnike do 31. prosinca, također u iznosu 2.000 kuna po radniku, ako je poduzetnik imao pad prometa veći od 50 posto.

Ta se mjera, kako je naveo, odnosi na sve sektore gospodarstva i uključuje otpis pripadajućih doprinosa.

Za djelatnosti koje su posebno ugrožene, potpora od 4.000 kuna po radniku nastavit će se do 31. prosinca ove godine. Plenković je rekao da se to posebno odnosi na prijevoz putnika, ugostiteljstvo, turoperatore i poduzetnike vezane uz rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje, ako su imali pad prometa veći od 60 posto. I ta potpora uključuje otpis doprinosa na plaće.

Osim za ugrožene djelatnosti, mjera od 4.000 kuna omogućit će se i poduzetnicima i djelatnostima koje budu zatvorene odlukama lokalnih ili nacionalnog stožera civilne zaštite, potvrdio je Plenković.

Sve te mjere će, po njegovim riječima, do kraja godine zajedno koštati oko 800 milijuna kuna i financirat će se iz državnog proračuna. Dio sredstava bit će kompenziran iz europskih fondova i to kako iz postojeće financijske perspektive, tako pro futuro iz zajmova SURE programa, a dio iz iz budućih programa, primjerice Fonda za oporavak i otpornost.

Plenković je najavio i nastavak izdavanja “Covid” kredita putem HAMAG-BICRO-a i programa HBOR-a.

“Hrvatska je poduzela nacionalne mjere pravovremeno. Reagirali smo na vrijeme i zato nismo osjetili veći porast nezaposlenosti i omogućili smo premoštavanje krize brojnih gospodarskih subjekata”, rekao je Plenković.

Ocijenio je da su nove aktivnosti na tom tragu, najavivši temeljitu raspravu sa sindikatima i poslodavcima.